Nieuws

Algemeen | 29 mei 2018

De oorzaken van kortademigheid Slechte conditie of longziekte?

Ineens buiten adem na een fietstocht of het beklimmen van een trap? Kortademigheid kan het gevolg zijn van een slechte conditie of problemen met de longen. Wat is eraan te doen?

Hoe vaak komt het voor?
Dat is moeilijk te zeggen, want de ene kortademigheid is de andere niet. Kortademigheid kan het gevolg zijn van een slechte conditie of van overgewicht. Maar het kan ook een uiting zijn van serieuze longproblemen, zoals astma. Daar lijden in Nederland 500.000 mensen aan.

Verder kan het een gevolg zijn van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), waaraan 350.000 mensen lijden.Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen die een hoog risico op COPD hebben, maar die dit zelf niet weten. Kortademigheid kan ook een gevolg zijn van hartfalen, een aandoening waaraan naar schatting 160.000 mensen lijden.

Wat zijn de klachten?
Kortademigheid valt degene die eraan lijdt lang niet altijd op. De conditie gaat vaak geleidelijk achteruit, tot je ‘ineens’ constateert dat je de trap niet meer op komt zonder tussendoor te pauzeren. Of dat je bijvoorbeeld helemaal buiten adem bent na een fietstochtje.

Hoort het bij het ouder worden?
Een achteruitgang van de conditie wel, maar met training kun je dit redelijk bijhouden. COPD komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar en wordt doorgaans veroorzaakt door roken. Astma begint meestal in de kindertijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Hartfalen komt onder de 65 jaar nauwelijks voor.

Wat als je er niets aan doet?
De algemene conditie gaat met het ouder worden altijd wat achteruit, maar door te sporten kun je je uithoudingsvermogen wel op peil houden. Zowel hartfalen als longziekten kunnen erger worden zonder behandeling. De kortademigheid kan dan zo ernstig worden, dat zelfs bezigheden als boodschappen doen, schoonmaken, koken en douchen een hele onderneming worden.

Wat kan de arts doen?
Als de oorzaak een slechte conditie of overgewicht is, dan is er wel wat aan de kortademigheid te doen. De huisarts zal dan algemene adviezen geven: afvallen, stoppen met roken en beweegtips. Long- en hartziekten kunnen behandeld worden met medicijnen en/of trainingsprogramma’s, en soms zelfs met operaties. Maar van de 60-plussers die behandeld worden voor astma of COPD, heeft ruim 80 procent toch nog last van kortademigheid.

Bron: Plus Magazine

 

Algemeen | 17 aug 2018

‘Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen’

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

Algemeen | 15 aug 2018

‘E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht’

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Algemeen | 13 aug 2018

Vrouwen met astma ontwikkelen vaak ook COPD

Meer dan 4 op de 10 vrouwen met astma ontwikkelen door de jaren heen chronische obstructieve longziekte (COPD). Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Hun resultaten staan in de Annals of the American Thoracic Society.

Dr. Teresa To van de Universiteit van Toronto en enkele collega’s onderzochten 4051 vrouwen met astma. Bijna de helft (1701) kreeg gemiddeld 14 jaar na gediagnosticeerd te zijn met astma, ook de diagnose COPD.

Algemeen | 11 aug 2018

Hittegolf best goed voor je gezondheid

Maatricht, Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Algemeen | 9 aug 2018

Consumentenbond waarschuwt dat inspectie niet ingrijpt bij falende thuiszorg

De Consumentenbond heeft na eigen onderzoek geconstateerd dat veel thuiszorgorganisaties de zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg, en dat de inspectie niet ingrijpt.

Algemeen | 7 aug 2018

Slechte luchtkwaliteit in hele land door smog

Vandaag, maandag 6 augustus, en morgen dinsdag 7 augustus is er kans op smog door ozon in Nederland. ‘Voor maandag kan de luchtkwaliteit “slecht” worden in het zuiden van Nederland’. Voor dinsdag geldt dit voor het gehele land’, zo meldt het RIVM maandag.

Ontvang de nieuwsbrief