Nieuws

Algemeen | 23 jan 2018

Goed nieuws over longziekten, Minder medicijnen nodig bij COPD

Frits Franssen (43) is longarts en medisch coördinator in CIRO, een centrum dat zich toelegt op gespecialiseerde behandelingen voor ­patiënten met chronische longziekten. Hij is gespecialiseerd in chronisch obstructief longlijden (COPD) en long­revalidatie. Hij werkt ook
bij het Maastricht UMC+.

Twee derde van de mensen met COPD blijft stabiel
Frits Franssen: “We hebben ontdekt dat COPD niet altijd betekent dat de ziekte steeds ernstiger wordt. Eerst was de diagnose bijna een soort dood­vonnis: je gaat steeds verder achteruit. Nu weten we dat die achteruitgang maar bij een derde deel van de mensen met COPD optreedt. Bij het grootste deel van de mensen blijft de ziekte dus stabiel: hun longfunctie gaat niet versneld achteruit. Nog meer goed nieuws: we hebben ontdekt dat een gezonde leefstijl – afvallen en bewegen – de achteruitgang van de longfunctie ook kan remmen.”

Voordeel voor de patiënt: COPD betekent niet meer dat je steeds ­zieker wordt.

Er wordt steeds meer ­bekend over het verband tussen astma en COPD
Frits Franssen: “We krijgen steeds meer aanwijzingen dat COPD veel vroeger ontstaat dan we dachten. Wie als kind al astma had, heeft een vier keer hogere kans op COPD. We kunnen daar in de behandeling op inspelen. Bijvoorbeeld door kinderen met astma al intensiever te behandelen met medicijnen. En ­natuurlijk door nog meer erop te hameren dat ze niet moeten beginnen met roken. Tegelijkertijd ontdekken we dat COPDpatiënten te vaak pufjes met ontstekingsremmers krijgen, terwijl die niet zinvol zijn als iemand bijna nooit longaanvallen heeft. We kunnen die medicijnen best vaak stoppen, want die geven allerlei bijwerkingen, zoals een grotere kans op longontsteking, blauwe plekken en schimmelinfecties in mond of keel.”

Voordeel voor de patiënt: nieuwe kennis van longziekten zorgt voor een beter afgestemde behandeling van de klachten.

Gemakkelijker ademhalen bij ernstige COPD
Frits Franssen: “Er zijn steeds meer nieuwe technieken voor de behandeling van ernstige COPD. Omdat de uitademing niet goed verloopt, blijft er restlucht achter in de longen. Mensen blazen zichzelf als het ware op en worden daardoor kortademig. In het UMCG in Groningen was er al een doorbraak met ventieltjes die via een relatief kleine ingreep in de luchtwegen kunnen worden geplaatst. Nu zijn er ook behandelingen met thuisbeademing, waardoor mensen met ernstig COPD minder vaak in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen en langer leven.”

Voordeel voor de patiënt: de kwaliteit van leven én de levensverwachting verbeteren bij ernstige COPD.

Tip van Frits Franssen
“Stoppen met roken is het belangrijkst als je COPD hebt. Maar zorg ook voor zo veel mogelijk beweging. En: let op je gewicht. Mensen met COPD zijn óf vaak te mager óf te zwaar. De gouden ­middenweg bewandelen is het beste voor je gezondheid.”
Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/goed-nieuws-over-longziekten-0

Algemeen | 22 mrt 2018

Nederlander slaapt onvoldoende en ongezond.

74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. En 34 procent van hen voelt zich slaperig na het opstaan, zo blijkt uit onderzoek in aanloop naar de Internationale Dag van de Slaap op 16 maart. Ook blijkt een groot deel van de mensen met slaapapneu hier niets aan te doen.

Algemeen | 21 mrt 2018

UMCG en DSW sluiten alsnog contract.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en zorgverzekeraar DSW hebben overeenstemming bereikt over een meerjarig contract.

Algemeen | 20 mrt 2018

Griepprik heeft 49 procent van griepgevallen in Europa voorkomen.

De Bilt, De griepprik van het griepseizoen 2017-2018 heeft tot nu toe ongeveer 49% van de griepgevallen bij gevaccineerde mensen in Europa voorkomen. Het B/Yamagata-griepvirus veroorzaakt dit griepseizoen de meeste infecties in Nederland, maar was niet opgenomen in de griepprik. Ook blijkt dat het andere B-griepvirus (van de Victoria-lijn), dat wel is opgenomen in de griepprik, toch voor gedeeltelijke bescherming heeft gezorgd. Dat is de conclusie van tussentijdse onderzoeksresultaten van het Europese I-MOVE-project naar effectiviteit van de griepprik. In dit project werken verschillende instituten in Europa samen, waaronder het RIVM en het NIVEL. De eerste Nederlandse schattingen geven een effectiviteit van 45% aan.

Algemeen | 19 mrt 2018

Boerenlong, duivenmelkerlong, tuinderlong: Extrinsieke Allergische Alveolitis

Extrinsieke Allergische Alveolitis (EAA) is een ontsteking van de longblaasjes als gevolg van een allergische reactie op bepaalde stoffen, zoals: schimmels, sporen van paddenstoelen of eiwitten in vogelmest. Ook sommige geneesmiddelen (zoals amiodarone) kunnen deze reactie veroorzaken.
Het komt vooral voor bij personen werkzaam in de landbouwsector, champignonkwekers en bij duivenmelkers. Maar het kan ook ontstaan bij iemand die een parkiet of papegaai als huisdier heeft. Het kan ook voorkomen bij mensen die in een vochtig huis met schimmelvorming wonen, door slecht geventileerde douches of sauna’s, door luchtbevochtigingsapparaten…

Door de allergische reactie ontstaat een ontsteking in de longen (pneumonitis). Als dit blijft bestaan, kan dit aanleiding geven tot onherstelbare schade met vorming van littekenweefsel (longfibrose).

Algemeen | 18 mrt 2018

Platform waarschuwt voor gevaren bij gebruik houtkachels

Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

Algemeen | 17 mrt 2018

Thuisarts.nl breidt uit met medisch-specialistische zorg.

Thuisarts.nl, de onafhankelijke publiekswebsite voor gezondheidsinformatie in Nederland, wordt uitgebreid met informatie over medisch-specialistische zorg.

Ontvang de nieuwsbrief