Nieuws

Algemeen | 22 mrt 2018

Nederlander slaapt onvoldoende en ongezond.

74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. En 34 procent van hen voelt zich slaperig na het opstaan, zo blijkt uit onderzoek in aanloop naar de Internationale Dag van de Slaap op 16 maart. Ook blijkt een groot deel van de mensen met slaapapneu hier niets aan te doen.

“Het belang van gezond en voldoende slapen is onderschat in onze maatschappij”, verduidelijkt Dr. A. Dijkstra, verbonden aan het UZ Antwerpen. “Het overgrote merendeel van de volwassenen heeft gemiddeld 7,5 uur nodig per nacht. Jammer genoeg haalt 74 procent van de Nederlanders het nodige aantal slaapuurtjes niet.” “In de aanloop naar World Sleep Day willen we het belang van gezond en voldoende slapen benadrukken”, legt David van Waesberge, Sleep & Respiratory Care Manager bij Philips – de initiatiefnemer van het onderzoek -uit. “Erken de noodzaak van 7,5 uur slaap per nacht en durf naar een arts te stappen wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen, overmatig snurkt of andere slaapproblemen ervaart.”

Slaaptekort kent ernstige gevolgen
De gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn niet gering. Uit medisch onderzoek bleek eerder al dat het gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose. Wie als volwassene zijn dagen probeert rond te komen met zes uurtjes slaap per nacht, heeft zonder medische tussenkomst een grotere kans om te overlijden als jonge zeventiger. “Wie een auto bestuurt en minder dan vijf uur geslapen heeft, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden”, legt Van Waesberge uit. Minder drastisch, maar minstens zo problematisch, zijn de dagelijkse gevolgen. Als je al geen moeite moet doen om wakker te blijven, ondervind je op zijn minst dipjes gedurende de dag. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het concentratievermogen, het geheugen en de mogelijkheid om te leren.

579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu
Slaapkwaaltjes komen dikwijls voort uit psychische problemen zoals stress. Maar even vaak ligt er een fysiek pijnpunt aan de basis, waar slapend Nederland zich niet eens bewust van is. Zo lijden niet minder dan 579.000 Nederlanders aan slaapapneu, waarbij de adem tijdelijk hapert of zelfs volledig stilvalt tijdens het slapen Door onder andere dat gebrek aan bewustwording, behandelen 365.000 patiënten hun aandoening niet. En dat terwijl onbehandelde slaapapneu de kans op een beroerte drie keer zo groot maakt. Om een probleem als slaapapneu te detecteren, is het van belang je snurkgedrag serieus te nemen. Want luid snurken, vermoeidheid en een verhoogde bloeddrukzijn niet te missen graadmeters voor slaapapneu.

Aanpassen levensstijl
“Als je de symptomen van slaapapneu herkent, is het belangrijk om snel naar de dokter te gaan”, stelt dokter Johan Newell van het UVC Brugmann. “Die zal je in eerste instantie aanraden om je levensstijl aan te passen.” Bij ruim 80 procent van de slaapapneupatiënten is er namelijk sprake van obesitas. Voldoende beweging en beperkt alcoholgebruik kunnen het probleem al grondig aanpakken. Het zogeheten CPAP-systeem (Continuous Positive Airway Pressure), dat bestaat uit een gezichtsmasker met een slang die tijdens de slaap voortdurend voldoende lucht naar de luchtwegen leidt, kan ook helpen beter te slapen.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Algemeen | 19 apr 2018

14 patiëntenorganisaties roepen op onnodig wisselen medicijnen te stoppen

Bijna één miljoen Nederlanders worden jaarlijks overgezet op een ander medicijn, zónder medische reden. Van deze groep wordt ruim één-derde van de patiënten zieker. Nu roepen 14 patiëntenorganisaties gezamenlijk op om de onnodige wisseling te stoppen.

Algemeen |

Inclusie onderzoek Ernstig Astma, laagland versus hooggebergte behandeling, voltooid!

De inclusie voor het onderzoek naar de effectiviteit (op korte en lange termijn) van behandeling van patiënten met ernstig astma in het hooggebergte vergeleken met zeeniveau is gesloten. Het bestuur van de VND en de longartsen van het NAD en Merem willen u hartelijk bedanken voor uw medewerking en betrokkenheid.

Algemeen |

Vaker shocklong na hartoperatie tijdens griepseizoen

Bij een hartoperatie kan het Acute Resporatory Distress Syndrome (ADRS) of ook wel shocklong ontstaan. De kans hierop is groter bij een hartoperatie tijdens het griepseizoen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Algemeen | 18 apr 2018

Kabinetsplan loondispensatie botst met mensenrechten

Het College voor de Rechten van de Mens analyseerde het kabinetsvoornemen om loondispensatie in te voeren. De analyse laat geen spaan heel van de voorgestelde maatregel. Het plan heeft zoveel nadelige gevolgen voor mensen met een arbeidsbeperking, dat het in strijd is met internationale verdragen. Er is maar een conclusie mogelijk: het loondispensatieplan moet van tafel.

Algemeen | 17 apr 2018

Cosmetische producten bijna net zo luchtvervuilend als auto

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de impact van cosmetische producten zoals parfums en andere consumentenproducten zoals verf, inkt, schoonmaakproducten enzovoort op de luchtkwaliteit bijna even groot als die van auto’s in 33 Amerikaanse steden. De studie verscheen in het wetenschappelijke topblad Science.

Algemeen | 16 apr 2018

Rianne de Vries (AMC) winnaar Longdagen Publieksprijs 2018

Ermelo, 12 april 2018 –Rianne de Vries, onderzoekster van het AMC, heeft de
Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens
patiënten. Haar onderzoek naar de SpiroNose, een slim apparaatje dat
longziekten ruikt, werd door het aanwezige publiek op de Longdagen als
winnaar gekozen. Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en
patiënten vond de afgelopen week plaats in Ermelo.

Ontvang de nieuwsbrief