Nieuws

Algemeen | 18 okt 2018

Astma of ADHD door vieze lucht

 

Van alle schadelijke stoffen in de lucht beschermt de Nederlandse overheid burgers het slechtst tegen fijn stof en stikstofdioxide, meldt het AD. Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie blijkt dat de normen voor uitstoot veel soepeler zijn dan bij gifstoffen die minder vaak voorkomen. En dit is zorgelijk, want luchtvervuiling is behalve voor het milieu ook schadelijk voor onze gezondheid.

ZIEK VAN LUCHTVERVUILING
Fijn stof en stikstofdioxide, die voornamelijk uitgestoten worden door het verkeer en industrie, dringen diep door in de longen. Tienduizenden mensen worden er chronisch ziek door. Het inademen van de kleine deeltjes in de lucht kan ontstekingen en ziektes als astma, bronchitis en COPD veroorzaken. Als gevolg hiervan overlijden jaarlijks 12.000 Nederlanders vroegtijdig, zegt het Longfonds. Het probleem kreeg een gezicht met de dood van de 9-jarige Ella Roberta, die stierf na een hevige astma-aanval, op het moment dat de slechtste luchtkwaliteit ooit werd gemeten in haar leefomgeving. Een strengere norm voor de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide zou jaarlijks duizenden doden en chronisch zieken kunnen schelen.

INVLOED OP HERSENEN
Het gaat bij de gezondheidsrisico’s overigens niet alleen om luchtwegproblemen, maar ook om hersenfuncties. Professor Jordi Sunyer, hoofd van het Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), deed onderzoek naar de effecten van luchtvervuiling op (ook ongeboren) baby’s en kinderen in Barcelona, en vertelde hierover bij de lezing ‘It’s in the air’. In deze lezing ging Sunyer in gesprek met professor Bert Brunekreef over de invloed van luchtvervuiling op gezondheid. De uitkomsten zijn zorgwekkend; als vrouwen tijdens hun zwangerschap in aanraking komen met luchtvervuiling, is dat terug te zien in de ontwikkeling van de hersenen van hun baby’s. Hun kinderen hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op ADHD en leerproblemen en bovendien een grotere kans om later in hun leven Alzheimer of Parkinson te krijgen.

Reden genoeg dus om de uitstoot van schadelijk stoffen te beperken. De huidige Europese normen lijken echter niet bij te dragen aan het verkleinen van de gezondheidsrisico’s. “Ook al halen we als Nederland de Europese eisen, eigenlijk is dan de hoeveelheid fijnstof in de lucht nog steeds niet goed voor onze gezondheid”, stelt Brunekreef. “De Europese eisen zouden aangescherpt moeten worden”.
Benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw omgeving? Met de check van het Longfonds zie je hoe gezond de lucht bij jou in de buurt is. Ook de gemeente Utrecht heeft een speciale site, met informatie over de luchtkwaliteit in verschillende delen van de stad.

Bron: www.uu.nl

Algemeen | 20 mrt 2019

Aantal meldingen over leveringsproblemen medicijnen flink gestegen

Het aantal meldingen over mogelijke leveringsproblemen van medicijnen is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1.390. Die problemen gaan over ongeveer duizend verschillende soorten medicijnen.

Algemeen | 18 mrt 2019

Wie is de baas over mijn medicijnen?

Heb jij een prangende vraag/goed verhaal over Medicijnen en ben je vrijdag 22 maart vrij? Kom dan naar de opnames van het nieuwe HUMAN-debatprogramma DE PUBLIEKE TRIBUNE in Hilversum. Stel samen met presentator Coen Verbraak je vraag aan een panel van deskundigen en verantwoordelijken. Kortom: NEEM PLAATS OP DE PUBLIEKE TRIBUNE – Aanmelden via: Human.nl/bijwonendepublieketribune

Algemeen | 17 mrt 2019

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie wekelijks een extra dosis vitamine D binnenkrijgt via zijn eten heeft 50 procent minder kans op een luchtweginfectie. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.

Algemeen | 14 mrt 2019

Ben of ken je iemand tussen de 10 en 16 jaar oud met een lichamelijke beperking of chronische aandoening? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Mijn naam is Mitchell Cattenstart en ik ben namens Stichting Samen Sportief bezig met mijn  afstudeeronderzoek. Het is een behoefteonderzoek naar de opzet van sportkampen voor kinderen met een beperking of chronische aandoening van 10-16 jaar.

Algemeen | 13 mrt 2019

Zorgkosten terug van de belasting

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan dit bericht kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Algemeen | 10 mrt 2019

Consumentenbond wil dat apotheken contant geld blijven aannemen

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op om de motie van CDA/50Plus te steunen om apotheken te verplichten contant geld aan te nemen. Steeds meer apothekers weigeren cash. Daarom zijn wettelijke maatregelen nodig, vindt de Consumentenbond.

Ontvang de nieuwsbrief