Beeld en Verhaal

Huib van de Toverberg naar Rotterdam

Ik ben dus Huib, een man van 48 die alleen woont (wel een vriendin alleen niet samenwonend) in Rotterdam.

Voordat mijn astma verslechterde was ik van beroep vrachtwagenchauffeur maar nu zit ik helaas door mijn beperkingen thuis. Om in beweging te blijven fiets ik zelf graag en sport bij de fitness maar dat doe ik omdat het goed voor je is, dat is eigenlijk een beetje saai. Ik kijk naar veel verschillende sporten als hobby waarbij voetbal (Feyenoord) mijn favoriete sport is om te kijken.

En een andere hobby is tuinieren , ik probeer, in een kas, wat groentes en fruit te kweken.

Ik weet niet meer precies de hoeveelste opname dit was maar denk dat ik  tussen de 12 en 15 keer ben opgenomen, de laatste opname was vrij recent (oktober 2019), ik ben net een aantal weken weer thuis.
Na mijn opname in het Nederlands Astmacentrum Davos(NAD) 2016 ging het redelijk goed, tot de warme zomer van 2018, waarna ik een aantal tegenslagen kreeg te verwerken. Een longontsteking, dit jaar, zorgde ervoor dat ik via mijn longarts een aanvraag voor Davos heb kunnen indienen. Ik zit sinds dit jaar bij VGZ en deze zorgverzekeraar is op zijn zachtst gezegd geen voorstander van een opname in het NAD, dus het heeft wat moeite gekost om toestemming te krijgen maar het is uiteindelijk in orde gekomen.

Een van mijn hoofddoelen was om weer de Fluela op te fietsen en dat is me weer gelukt het blijft een super gevoel als je dat weer voor elkaar krijgt. En mijn andere doelen: om 60 banen te zwemmen en de Davosersee rond te joggen heb ik ook gehaald dus ik ben heel erg tevreden over mijn behaalde resultaten. Het enige wat ik niet heb behaald is het gewicht waar ik op wilde uitkomen maar ben ook daar  tevreden over waar ik op uit ben gekomen.

De nieuwe locatie vind ik echt super mooi qua omgeving en ook het uitzicht (ik had ook nog eens de hoekkamer met dat fantastische uitzicht) Uitkijkend op Sertig blijft elke dag iets om van te genieten maar je zit wel echt op een Alp dus voor de minder mobiele persoon is het wat lastig om even een rondje te lopen dat is dus minder ten opzichte van de Wolfgang.

Het eten is nu echt zoveel beter ik had regelmatig het idee dat ik in een 5 sterren restaurant aan het dineren was! Voor mezelf vond ik het jammer dat er niet meer mogelijkheden waren om “vrij” de fitness in te kunnen maar er was gelukkig wel een mogelijkheid om op de afdeling gebruik te maken van een hometrainer.

Mijn omgeving is blij dat de “oude” Huib weer terug is want voor mijn opname kwam ik steeds minder buiten en deed ik veel minder vaak mee. Dus ik ben blij dat ik nu weer de energie heb voor activiteiten. Maar ik merk wel een behoorlijk verschil met bijvoorbeeld trainen in Davos en hier in Nederland. In Davos heb je juist meer energie na een training en hier moet ik even rustig aan doen na de training wat toch best wel wennen blijft.

Maar ik kijk vooral blij naar het feit dat ik weer kan trainen, je moet wel beter je energie verdelen en bedenken wat zal ik doen i.p.v en wordt het één of het ander!

Mijn astma is momenteel gelukkig heel erg rustig, daar zag ik wel een beetje tegenop met terugkomen. Want de herfstperiode is door het vocht vaak een moeizame periode dus was ik benieuwd naar de overgang van de toverberg naar Rotterdam. Maar ik ben nu een aantal weken thuis en kan zeggen dat ik nog geen extra klachten heb en het met mijn normale medicatie af kan.

Ik kom al vanaf mijn 13e in astmacentra en heb dus mijn huis en alles erom heen al aangepast op mijn astma. Het enige wat er is veranderd ten opzichte van voor mijn opname, is de regelmaat van sporten en het weer fatsoenlijk bij kunnen houden van mijn huishouden. Verder heb ik de afgelopen jaren al veel opgegeven voor het stabiel houden van mijn astma, waaronder het stoppen met werken.

Echt tips heb ik niet, het enige wat ik weet wat voor mij werkt is; probeer een zo`n goed mogelijke conditie te behouden voor je weerstand. Voor mij werkt regelmaat goed dus vaste tijden met eten en slapen maar verder niet echt iets speciaals.

Groeten Huib Hoornweg

Ontvang de nieuwsbrief