Beeld en Verhaal

Mijn astma mag er zijn

Hallo Allemaal,

Mijn naam is Jantina Visser, ik ben 60 jaar en woon in Eemnes. Ik ben getrouwd met Wim en samen zijn wij de trotse ouders van 3 volwassen kinderen en de trotse opa en oma van twee kleindochters van 11 en 7 jaar.

Al heel wat jaar ben ik bekend met astma en kon ik hier prima mee leven. Behalve de laatste jaren, mijn astma speelt behoorlijk op en is niet goed onder controle te krijgen.

Ik wandel graag met onze hond Bo een heerlijke enthousiaste blonde Labrador/ golden retriever. Verder ben ik gek op zwemmen, maar helaas lukt dat niet meer in het plaatselijke zwembad vanwege de chloorlucht. Gelukkig heb ik een chloorarm zwembad in de buurt gevonden, dus daar kan ik binnenkort weer heerlijk zwemmen. Verder lees ik graag en houd ik van creatief bezig zijn.   Mijn werk in de ouderen zorg kan ik helaas niet meer uitvoeren. Sinds januari 2021 krijg ik een WIA uitkering.

Dit was mijn eerste opname in het NAD, op doorverwijzing van mijn longarts (van 22 maart t/m 23 mei 2021). Dit gaf geen problemen met mijn verzekering (CZ).  Wat was ik blij met het aanbod om 6 weken te gaan revalideren in Davos. Dat ik de kans kreeg om meer inzicht te krijgen in mijn astma, het leren omgaan met mijn astma en de acceptatie van mijn astma. Maar ook om mijn conditie weer op te kunnen bouwen om wellicht weer iets leuks te kunnen doen met de kleinkinderen of ze uit school te kunnen halen en daarna niet meteen op de bank te hoeven ploffen omdat mijn energie op is. 

Uiteindelijk werd mijn opname verlengt met 3 weken en werden het totaal 9 weken in het NAD. Wat heb ik een fantastische tijd gehad, wat heb ik een hoop geleerd en wat heb ik een heleboel lieve gezellige maatjes leren kennen in Davos. Mensen die elkaar steunden, waar je lief en leed mee kon delen met een lach en een traan. Mijn behandeldoelen heb ik voor een groot gedeelte wel behaald. Vol goede moed waren we begonnen aan het afbouwen van mijn medicatie, helaas is dat niet gelukt en kreeg ik een terugval. Gelukkig kreeg ik het aanbod om mijn opname met 3 weken te verlengen. In die 3 weken heb ik onder begeleiding van het beweegteam mijn conditie weer op kunnen bouwen met prachtige wandelingen, fitness en zwemmen in het chloorvrije zwembad met het prachtige uitzicht. Ook de workshops gegeven door de verschillende disciplines waren zeer leerzaam. Natuurlijk spelen de schone lucht met minder prikkels daarin een grote rol.

Voor het thuisfront was het best lastig, zeker toen ik er nog 3 weken bij kreeg. Maar thuis was  iedereen het er direct mee eens om deze kans te pakken en met meer conditie terug te komen dan waar ik mee gekomen was. Gelukkig kunnen we tegenwoordig videobellen, dat hebben we dan ook heel vaak gedaan.

Op dit moment speelt mijn astma mede door ons Nederlandse klimaat en de minder schone lucht weer behoorlijk op. Ik ben bezig om alles wat ik geleerd heb thuis in de praktijk te brengen. Eerlijk gezegd lukt me dat de ene dag beter dan de andere. 

Mede door een leuk professioneel team wat goed op elkaar is ingespeeld kijk ik terug op een zeer waardevolle revalidatie in het NAD. Een revalidatie waarin ik heel veel heb geleerd. Met mijn AAP (Astma Aktie Plan) en de aangereikte handvatten in de hand ga ik er vol goede moed en dankbaarheid tegenaan. 

Ik hoop dat nog heel veel mensen de gelegenheid krijgen om in het NAD te revalideren en dat het NAD nog lang kan blijven bestaan.

Iedereen die ook maar iets met het VND/NAD heeft te maken, HEEL ERG BEDANKT!

Lieve groet, Jantina

Ontvang de nieuwsbrief