Beeld en Verhaal

Stop-doe-denk met Suzanne Roos

Hoi hoi allemaal,

Ik ben Suzanne en ik ben 26 jaar en kom uit Zwaag, dat ligt in Noord-Holland.

Mijn astma is geconstateerd toen ik nog een baby was. Tot mijn zesde levensjaar heb ik er veel last van gehad en toen ik in de pubertijd zat is de astma teruggekomen in een zwaardere vorm.

Mijn hobby’s zijn onder andere creatief bezig zijn en gamen, ook zwem ik graag in zowel een binnenzwembad als in een buitenzwembad. Tevens pas ik op een leuk gezin met drie kinderen, dat doe ik elke woensdag omdat ik helaas ben afgekeurd en zodoende toch wat leuks te doen heb.

Dit is mijn tweede opname in het Nederlands Astmacentrum te Davos. De vorige keer was in 2017, in de zomer. Dit keer ben ik opgenomen in de winter en op dit moment verblijf ik nog in het NAD.

Met de opname gaat het momenteel erg goed in het mooie Zwitserland. Ik loop veel buiten in de sneeuw. Mijn astma krijg ik hier, in Zwitserland, nu betere onder controle dan in Nederland. Ik ben heel erg blij dat het NAD bestaat. Door de hooggebergtebehandeling is de kwaliteit van leven een stuk vooruitgegaan ten opzichte van de laatste tijd thuis in Zwaag.

Mijn doel in Zwitserland is om gezonder terugkomen en veel meer het normale leven terug te kunnen krijgen ten opzichte van hoe het was in Nederland. Ik moest ook weer goed leren om mijn grenzen aan te geven. Nu heb ik dat deze periode goed geleerd met het zinnetje “stop-denk-doe” waarschijnlijk is dit zinnetje wel bekend voor patiënten die hier hebben gezeten.

En tijdens het wandelen is het handig om veel foto momentjes toe passen dat betekent eigenlijk alleen maar om heel even erbij stil te staan hoe je je voelt en ook weer om op adem te komen.

De kliniek ligt op een mooie plek in de sneeuw de omgeving is zo mooi heerlijk om te wandelen. In de kliniek zelf kan je tijdens je programma zwemmen in een lekker warm bad van 31 graden en fitnessen om je conditie weer op pijl te krijgen en dus flink te verbeteren.

Mijn omgeving was erg blij dat ik weer een kans kreeg om te mogen revalideren in Zwitserland en om zodoende straks in Nederland weer meer te kunnen doen zonder al te veel beperkingen.
De afgelopen maanden thuis kon ik veel minder op het laatst nog maar 15 minuten lopen en nu hier in Davos kan ik anderhalf uur lopen!! Zo fijn dat het NAD er is voor mij maar ook zeker voor andere astmapatiënten.

Als ik in Nederland terug ben blijf ik sporten en alles wat ik hier heb geleerd toepassen om weer een gezond leven op te kunnen pakken en stabieler te blijven.

Een tip van mij als je de kans krijgt om naar het NAD te mogen om op te knappen neem de kans waar! Heel veel succes alvast als je ook naar de mooie toverberg mag gaan.

En zeker geniet van elke dag ook als het even wat minder met je gaat.

 

 

Groetjes Suzanne Roos

Ontvang de nieuwsbrief