Allergie

Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van het lichaam abnormaal sterk op bepaalde eiwitten in ons voedsel. Voedselallergieën zijn veelal een type I (direct optredende) allergische reactie of een Type III (vertraagde) allergische reactie, ook wel voedselintolerantie genoemd. Zie Allergie voor meer informatie over de verschillende type allergische reacties.

Patiënten met astma kunnen extra last krijgen van astma-aanvallen door klachten die optreden in de bovenste en onderste luchtwegen tijdens een allergische reactie. De volgende klachten kunnen voorkomen bij een allergische reactie:

 • Bovenste luchtwegen (verstopte neus, niezen, droge hoest en vochtophoping rond strottenhoofd, droge hoest)
 • Astmatische klachten (hoesten, benauwdheid, kortademigheid, piepende ademhaling, samengetrokken tussenribspiertjes)
 • Huidklachten (jeuk, galbulten, eczeem)
 • Jeuk en zwellingen in de mond
 • Buikklachten (buikpijn, overgeven, diarree)
 • Misselijkheid

Bij een type III allergische reactie op voedsel kunnen er veel meer klachten ontstaan, vaak ook niet-specifieke klachten waardoor het moeilijk is te herkennen wat de oorzaak was van de allergische reactie. Naast de boven staande klachten kunnen er onder andere ook klachten als stemmingswisselingen, slapeloosheid, opgeblazen buik, chronische vermoeidheid en chronische verkoudheid optreden.

Bij een ernstige allergische reactie kan er een anafylactische  shock optreden. Dit is een acute reactie op een allergeen waarbij er in een keer (te) veel histamine wordt geproduceerd (type I allergische reactie). Door de grote hoeveelheid histamine verwijden de bloedvaten, waardoor vocht uit de bloedbaan naar de weefsels gaat. Dit kan de volgende (levensbedreigende) klachten geven:

 • Duizeligheid
 • Jeuk
 • Opgezwollen gezicht, hals en tong
 • Ademhalings moeilijkheden
 • Daling van hartslag
 • Lage bloeddruk
 • Bewusteloosheid

Er medicijnen beschikbaar die optredende klachten bij allergische reacties kunnen onderdrukken. afhankelijk van welke type allergie het is zijn er verschillende medicatie beschikbaar. In het geval van een anafylactische shock kan het acuut gebruik van de juiste medicatie levensreddend zijn.

 • Antihistaminica. Remmen de klachten die het gevolg zijn van de vrijkomen van histamine. Gebruiken bij acute klachten of preventief.
 • Mestceldegranulatieremmers (natriumcromoglicaat). Kan bij milde voedselallergieën worden ingenomen voor het eten, waardoor bij het binnenkrijgen van kleine hoeveelheden van het allergeen minder klachten ontstaan.
 • Adrenalinepen. Te gebruiken bij anafylactische shock. Vernauwd de bloedvaten waardoor de bloeddruk weer stijgt.
 • Corticosteroïden. Voor klachten die veroorzaakt worden door ontstekingen.

De meeste voedselallergenen zijn eiwitten uit: koemelk, kippenei, noten, pinda, soja, appel en schaaldieren. Met een allergietest (bloedtest, huidtest) is vaak te achterhalen voor welk voedsel iemand allergisch voor is. Bij voedselintolerantie kan een provocatie test uitslag geven. Hierbij vermijd iemand meerdere weken een bepaald voedingsproduct en kijkt of hij/zij minder klachten heeft.

Sommige voedselallergieën kunnen ook veroorzaakt worden door een kruisreactie. Bij een kruisreactie kan het immuunsysteem geen onderscheidt maken tussen eiwitten, omdat deze te veel op elkaar lijken. Een voorbeeld is een pinda allergeen, die erg lijkt op een eiwit uit sojabonen. Hierdoor kan er ook bij het eten van sojabonen een allergische reactie optreden. Een kruisreactie kan ook optreden tussen voedselallergenen en en pollen, of voedselallergenen en latex.

Voorkomen is vaak het beste, zorg dat u het allergeen zo min mogelijk binnen krijgt en weet wat u kan doen bij een allergische reactie. Restaurants moeten tegenwoordig een allergenenkaart hebben waarop de allergenen staan aangeven per gerecht, handig om hiernaar te vragen als u gaat uiteten. Ook is het handig als u (op vakantie) naar het buitenland gaat een briefje mee te nemen met daarop geschreven dat u een voedselallergie heeft, en waarvoor, in de taal van het land waar u naar toe gaat. Zo kunt u ook in het buitenland (uit)eten met een z’n klein mogelijk risico op een allergische reactie.

https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/anafylactische-shock/item34341

https://encyclopedie.medicinfo.nl/voedselallergie-en-astma

Ontvang de nieuwsbrief