Nieuws

Algemeen | 2 dec 2018

Zo schadelijk is fijnstof

 

Wat is fijnstof?
Als we het over fijnstof hebben, gaat het om deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Deze deeltjes zijn onder andere afkomstig van het verkeer, veehouderijen en fabrieken. De afkorting voor fijnstof is PM, wat staat voor ‘Particulate Matter’. In onderzoeken onderscheidt men verschillende meeteenheden: PM10 (waardoor smog ontstaat), PM2,5 (deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer) en het zogeheten ultra fijnstof (UFP). Hoe kleiner het fijnstof, hoe schadelijker het is: de kleinste deeltjes komen namelijk in de longen terecht.

Lees hier hele artikel

 

Bron: Gezondheidsnet

Algemeen | 10 dec 2018

Onderzoek: Het opnemen van gesprekken in de spreekkamer

 

 

Algemeen | 8 dec 2018

De confrontatie

Het stukje van Kim uit onze nieuwsbrief ook gepubliceerd in de Elsevier 

Algemeen | 6 dec 2018

Hoe voorkom je dat je griep krijgt in de winter?

Als de winter in aantocht is, neemt automatisch ook het aantal zieken toe. De winter brengt vaak een griepgolf met zich mee. Hoe komt het dat in de winter zo veel mensen ziek worden, en hoe voorkom je dat je zelf wordt getroffen door de griep?

Algemeen | 4 dec 2018

Wat te doen bij verkoudheid: Snuiten of sprayen?

Het is de tijd van het jaar: mensen zijn massaal verkouden. Hoe komen we eigenlijk aan zo’n verkoudheid? En, belangrijker: hoe komen we ervanaf? NU.nl vraagt het aan rhinoloog Jeroen Clement, KNO-arts bij het Bravis ziekenhuis in Roosendaal.

Algemeen | 30 nov 2018

Steeds meer ongeneeslijke COPD-patiënten

De verwachting is dat er binnen twintig jaar ruim 200.000 patiënten met de longziekte COPD bijkomen. Dit meldt het Longfonds in het kader van Wereld COPD-dag.

antibiotica Algemeen | 28 nov 2018

Europese antibioticadag: 7 vragen over antibioticaresistentie

Van sommige bacteriën kunnen we ziek worden. Om weer beter te worden zijn soms antibiotica nodig. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden (resistent). En dan werken de antibiotica niet meer. We noemen dat antibioticaresistentie. Daarom is het belangrijk dat artsen alleen antibiotica voorschrijven als dat echt nodig is. En dat patiënten antibiotica op de juiste manier gebruiken.

Ontvang de nieuwsbrief