Zwanger zijn

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

Wellicht was je bewust bezig met je kinderwens, maar misschien komt deze zwangerschap wel geheel onverwacht. In beide gevallen is het goed om jouw behandelend zorgverlener voor astma in te lichten.

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij zwangere vrouwen. De mate van klachten van astma tijdens de zwangerschap verschillen per vrouw. Gezegd kan worden dat het erop lijkt dat een derde van de zwangere vrouwen met astma meer klachten krijgt, een derde minder klachten en bij de overige derde is geen verandering in vergelijking met de astma voor de zwangerschap.

 

 

Astmamedicatie en zwangerschap

Het is belangrijk nooit zelf te besluiten te stoppen met astmamedicatie, maar dit altijd in overleg te doen met je behandelend arts. De meeste astmamedicatie kan tijdens de zwangerschap zonder problemen gebruikt worden. Toch bestaat bij sommige zwangere vrouwen de neiging  om te stoppen met het gebruik van de astmamedicijnen, met de gedachte de ongeboren baby te beschermen tegen schadelijke effecten.

Echter de gevolgen van het hebben van astmaklachten en astma-aanvallen (ook wel longaanvallen genoemd) zijn groter. Een ongecontroleerd of instabiel astma tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging. Een astma dat  stabiel is leidt tot een belangrijke afname van deze risico’s. Een adequate behandeling is zodoende gewenst om dit te voorkomen.

Heb je meer astmaklachten tijdens je zwangerschap? Bespreek dit met je zorgverlener. Samen met je zorgverlener kun je bekijken of andere behandelopties of aanpassen van de astmamedicatie nodig is

Meer weten?! Lees het artikel Kinderwens en Zwangerschap bij astma in onderstaande Reactie! magazine.

Reactie! December 2019

Astmapolikliniek voor zwangere vrouwen
In Nederland zijn er enkele ziekenhuizen die beschikken over een astmapolikliniek voor zwangere vrouwen. Een dergelijke polikliniek is bedoeld voor aanstaande moeders en zwangere vrouwen met astma. Het doel van deze poli is een betere astma controle (Stabieler astma) tijdens de zwangerschap om onnodige risico’s op complicaties te voorkomen.

We hebben enkele vragen voorgelegd aan een longarts met expertise astma bij zwangerschap

  • Wat als zich een astma-aanval voordoet tijdens de zwangerschap? Wat kan iemand dan zelf doen en wat kan de longarts hierin betekenen?

Het is belangrijk om je eigen Astma Actieplan te volgen en bij twijfel contact op te nemen met je zorgverlener. Indien je klachten niet onder controle komen ondanks het volgen van je Astma Actieplan dan zal er een behandeling gestart worden om de astma aanval aan te pakken. In ons ziekenhuis worden zwangeren met toename van benauwdheidsklachten op het spreekuur gezien. Soms kunnen we met aanpassing van inhalatie medicatie klachten verlichten. Soms stellen we vast dat er sprake is van een longaanval. Wanneer een  stootkuur steroïden noodzakelijk is, dan zullen we deze voorschrijven. Het is gevaarlijk om je bij klachten van een astma-aanval niet te melden bij je zorgverlener!

  • Mag je alle medicatie nog blijven gebruiken als je zwanger bent?

De meeste medicatie voor astma kun je blijven doorgebruiken. Het LAREB heeft een website waarbij je met je zorgverlener kunt checken of je je medicatie veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap en in de borstvoedingsperiode

 

De zwangerschap per trimester

Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters. Een trimester staat voor een fase in de zwangerschap en duurt drie maanden.

Het eerste trimester

In het eerste trimester, of wel de eerste drie maanden, zal je nog niet echt een zwangerschapsbuik hebben. Echter door de zwangerschapskwaaltjes kan je je al wel behoorlijk zwanger voelen. Denk aan ochtendmisselijkheid (wat de hele dag aanwezig kan zijn), vermoeidheid, obstipatie, vaker urineren, blaasontsteking en eetbuien.

Net als het advies voor vrouwen met een actieve kinderwens, geldt ook nu het advies om een gezonde leefstijl aan te nemen. Niet roken, stoppen met alcohol drinken en foliumzuur slikken. Ook kan je beter niet zomaar alles eten. Het voedingscentrum heeft de handige app ‘ZwangerHap’ waarin je opzoekt wat je wel en beter niet kan eten.

Verder maak je in dit trimester een afspraak met de verloskundige. En vergeet niet jouw behandelend arts in te lichten.

Het tweede trimester

Dit trimester is van maand 4 tot maand 6 van je zwangerschap. Het tweede trimester is het trimester waarin de meeste astma klachten of longaanvallen kunnen voorkomen.

Het derde trimester

De laatste drie maanden van je zwangerschap, maand 7 tot maand 9. Dit laatste trimester wordt door de meeste vrouwen als de zwaarste weken ervaren. Een aantal kwalen uit het eerste trimester komen terug, nieuwe klachten en kwaaltjes komen erbij en de buik wordt zo groot dat deze in de weg kan zitten in het dagelijkse leven.

Door allerlei aanpassingen die in het lichaam plaats vinden, komen ook klachten van kortademigheid voor. Dit komt onder andere door de (hogere) stand van het middenrif en chronische hyperventilatie door hormonale veranderingen. Of de kortademigheid of klachten van benauwdheid horen bij een normaal verloop van de zwangerschap of een instabiel astma zal beoordeeld moeten worden door je behandelend arts.

Ontvang de nieuwsbrief