Zwangerschapswens en astma

Voor alle vrouwen met een actieve kinderwens geldt het advies om voorafgaande de zwangerschap al een gezonde leefstijl aan te nemen. Een gezond gewicht, niet roken, voldoende bewegen, stoppen met alcohol drinken en het slikken van foliumzuur vergroten de kans op zwanger worden en een gezonde zwangerschap worden.

Voor vrouwen met astma en een actieve kinderwens is het verstandig om vooraf al bij de behandelend zorgverlener (huisarts/longarts, etc.) aan te geven dat er een kinderwens is. Zo ga je goed voorbereid je zwangerschap in en kom je voor zo min mogelijk verassingen te staan.

Astma goed onder controle (stabiel astma)

Voordat je zwanger wordt is het belangrijk dat je astma stabiel is. Het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, en onder andere zwangerschapsvergiftiging is dan kleiner.

Stoppen met medicatie geeft een groter risico op instabiel astma en daarmee ook een grotere kans op bovengenoemde risico’s. Als de astma stabiel (ofwel goed onder controle) is met je basis inhalatiemedicijnen dan is het veelal geen probleem om deze medicijnen te blijven gebruiken tijdens je zwangerschap. Overleg altijd met je arts of dit ook geldt voor jouw specifieke situatie en jouw medicijnen!

Het is overigens verstandig om al voorafgaand aan je zwangerschap (dus bij een zwangerschapswens) de veiligheid van je medicijnen bij een eventuele zwangerschap te bespreken met je arts. Mocht je van inhalatiemedicijnen moeten wisselen, dan is het kan het prettiger zijn om dit voorafgaand aan je zwangerschap te doen.

Voor de begeleiding van je zwangerschap wordt je doorverwezen naar de 1e-lijns verloskundige zorg bij jou in de buurt.

 

Astma wat niet goed onder controle is (instabiel astma)

Bij astma dat niet stabiel is kan het zijn dat je zorgverlener je doorverwijst naar de gynaecoloog (2e-lijnszorg) voor de begeleiding tijdens je zwangerschap. Je behandelend arts kan hier ook toe besluiten als je astmamedicatie gebruikt waarvan het effect op de zwangerschap of op de lange termijn voor de baby nog niet zeker is (bijvoorbeeld bij specifieke Biologicals).

Met je behandelend arts en de gynaecoloog wordt vervolgens gekeken of je de astmamedicatie kan blijven gebruiken of dat deze aangepast moeten worden.

Het is belangrijk nooit zelf te besluiten te stoppen met astmamedicatie, maar dit altijd in overleg te doen met je behandeld arts. Dat wat voor de ene vrouw geldt, geldt niet altijd voor een andere vrouw. Astma uit zich bij iedereen weer anders.

 

Bekijk het artikel ‘Kinderwens en zwangerschap bij astma in de onderstaande ’, Reactie! 7-2019

Reactie! December 2019

 

Ontvang de nieuwsbrief