Beroepsastma

Op het werk kan je ook blootgesteld worden aan allerlei stoffen, waardoor astma kan ontstaan. Het ontstaat dus op volwassen leeftijd en komt vaker voor bij bepaalde beroepen. Denk hierbij aan bakkersastma door meelstof, pollenallergie bij landbouwers, latex allergie bij medewerkers in de zorg, allergie voor dieren bij dierverzorgers. Maar ook medewerkers in het onderwijs, in kassen, in de cosmetica-industrie, en in hout­bewerking kunnen door hun werk beroepsastma krijgen.

Als een bestaand astma erger wordt door prikkels op het werk dan wordt dat ‘door het werk verergerd astma’ genoemd.

Meer informatie over beroepsastma:

Ziek door gevaarlijke stoffen tijdens het werk?

Bent je ziek geworden doordat je tijdens je werk in aanraking bent geweest met gevaarlijke stoffen? Dan kun je mogelijk een eenmalige financiële tegemoetkoming krijgen. Dit is mogelijk op grond van de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). Deze regeling is in gegaan op 1 januari 2023 en geldt voor de volgende ziekten:
• longkanker door asbest
• allergisch beroepsastma
• chronic solvent-induced encephalopathy (CSE)

Wat kunt je doen?
Ga naar de website van het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door gevaarlijke stoffen (ISBG), daar  vind je informatie en een paar vragen. Door die vragen te beantwoorden met Ja of Nee weet je direct of het zinvol kan zijn om je aan te melden.

De procedure
Als uit uw antwoorden op de vragen blijkt dat het zinvol is om je aan te melden, kun je dat direct doen via de website. Na je aanmelding neemt ISBG contact met je op om je te vertellen wat er bij de  aanvraagprocedure komt kijken. Besluit je tijdens dit telefoongesprek je aanvraag door te zetten, dan wordt de procedure in gang gezet.

Meer weten?
Op veel vragen vind je antwoord op de website. Mocht je meer willen weten (zie ook de veel gestelde vragen), of heb je hulp nodig met het aanmelden, dan kun het ISBG bellen.

Voor meer informatie en aanmelding zie www.isbg.nl

 

 

Hieronder lees je een ervaringsverhaal over allergisch beroepsastma.

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Meer informatie


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.