Interessante websites

Wil je meer weten over specifieke onderwerpen rondom leven met (ernstig) astma? Op deze pagina vind je diverse websites die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen als je (ernstig) astma hebt of als iemand in je omgeving dit heeft.

Overkoepelende organisaties

Overkoepelende organisaties

Longalliantie Nederland

De Long Alliantie Nederland (LAN) is de federatieve vereniging op het gebied van chronische longaandoeningen. Binnen de LAN bundelen partijen uit het longenveld, zoals patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten. Het doel hiervan is preventie en het verbeteren van de zorg voor longpatiënten.

https://www.longalliantie.nl/

Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

https://www.patientenfederatie.nl/

Thuisarts.nl

Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid

gemaakt door artsen.

https://www.thuisarts.nl/

Volwassenen met astma

Volwassenen met astma

Longfonds

Gezond leven, zelf regie nemen en echte oplossingen door medische doorbraken. Dat zijn de maatschappelijke effecten die Longfonds wil bereiken voor mensen met een longziekte en iedereen die helaas nog een longziekte krijgt.

https://www.longfonds.nl/

De Fysiotherapeut

defysiotherapeut.com is bedoeld voor iedereen die betrouwbare informatie zoekt over het lichaam in beweging en hoe het komt dat bewegen soms moeilijker is, vanwege (tijdelijke) klachten.

https://defysiotherapeut.com/

Stemplatform

Je kunt hier terecht met vragen over je stem. Ook vind je hier namen en adressen van stemprofessionals; stemprofessionals kunnen je verder helpen bij je vragen. En tenslotte vind je hier informatie over veelvoorkomende ziektebeelden van de stem.

https://www.stemplatform.nl/

Mijn kwaliteit van leven

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een landelijk initiatief dat laat zien waar goede zorg om draait. Door twee keer per jaar de online vragenlijst in te vullen, breng je in beeld wat voor jou belangrijk is. De vragen gaan over je persoonlijke situatie, je mogelijkheden en beperkingen. Hoe je je gezondheid ervaart en hoe je de zorg en leefomgeving waardeert. Door mee te doen, krijg je voor jezelf in beeld hoe jou kwaliteit van leven is, wat je wil veranderen en wat je goed vindt gaan. De uitkomsten van jouw vragenlijst kun je gebruiken voor een gesprek met jouw zorgverlener. Ook draag je bij aan het verbeteren van de zorg.

https://www.mijnkwaliteitvanleven.nl/

Longrevalidatiecentra volwassenen

Longrevalidatiecentra volwassenen

Ciro, Horn

Ciro is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische longaandoeningen zoals COPD en astma, hartfalen of slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Het behandelprogramma is afgestemd op het unieke profiel van elke patiënt. Patiënten zijn daarbij een actief lid van ons toegewijde behandelteam.

https://www.ciro-horn.nl/nl

Merem, Hilversum

Longrevalidatie behandeling in een gespecialiseerd centrum als Merem is bedoeld voor patiënten met een longziekte met een hoge ziektelast. Dat betekent dat iemand in het dagelijks leven veel last heeft van kortademigheid of benauwdheid. De benauwdheid blijft een beperking, ondanks dat de longarts alles heeft geprobeerd om dit te behandelen.

Complex chronische longaandoeningen | Merem Medische Revalidatie

Nederlands Astmacentrum Davos

Het Nederlands Astmacentrum Davos behandelt mensen vanaf 16 jaar en ouder met ernstig en moeilijk te behandelen astma. Wij helpen patiënten de regie over hun eigen leven weer terug te nemen.

https://nadavos.nl/

Longrevalidatie Radboud umc, Nijmegen

U hebt een chronische longaandoening en probeert hiermee een zo goed en aangenaam mogelijk leven te leiden. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Onze longrevalidatie helpt u hierbij.

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/longrevalidatie

Revant, Breda

Wellicht is bij u al een tijdje geleden een diagnose gesteld. Mogelijk bent u nog niet zo lang op de hoogte van uw longaandoening. Probeert u alles zoals voorheen te doen of bent u zelfs letterlijk stil komen te staan? U hoeft er niet alleen voor te staan. Een longervalidatietraject bij Revant kan de volgende stap zijn.

https://www.revant.nl/revalidatiecomplexchronischlongfalen

Longrevalidatie umcg, Groningen

Door uw longaandoening kan het zijn dat u bepaalde dingen niet meer doet of durft. Longrevalidatie helpt bij het verbeteren van uw conditie en u leert beter om te gaan met uw longaandoening. Voor een behandeling bij het UMCG Centrum voor Revalidatie kunt u terecht als u op meerdere vlakken een hulpvraag heeft, zoals op het gebied van uw conditie, uw emoties, voeding of werk. Longrevalidatie is alleen mogelijk als u gemotiveerd bent en u zich helemaal inzet.

https://www.umcg.nl/-/longrevalidatie

Kinderen met astma

Kinderen met astma

Astmakids

Een interactieve website voor kinderen met astma en hun ouders. Je vind hier niet alleen alles wat je wil weten over het hebben van astma, maar ook informatie voor een spreekbeurt over astma en verschillende video’s over leven met astma als kind.

https://astmakids.nl/

Cyperpoli

De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot 26 jaar met een chronische aandoening. Ook ouders van deze jongeren en jongere kinderen zijn welkom.

https://www.cyberpoli.nl/

Stichting Kind en Ziekenhuis

Stichting Kind en Ziekenhuis is de patiëntenorganisatie voor kind en gezin in de medische zorg. Wij halen kennis op vanuit verschillende perspectieven en ontwikkelen hiermee visie vanuit het perspectief van kind en gezin. Vanuit onze ervaringsexpertise adviseren, stimuleren en bevorderen wij kind- & gezinsgerichte zorg. Dit doen wij onder andere door het doen van onderzoek, het ontwikkelen van tools, handreikingen en andere praktische producten. Wij stimuleren en bevorderen op verschillende manieren het gebruik van onze kennis en producten. Daarnaast geven wij voorlichting, fungeren wij als helpdesk en sparringspartner en brengen wij op diverse manieren patiëntenperspectief in de medische zorg.

https://kindenziekenhuis.nl/

Zorgeloos naar school

Iedere chronisch zieke leerling of student zou zorgeloos naar school moeten kunnen gaan. Toch is dat in de praktijk lang niet altijd vanzelfsprekend. Wij bieden praktische handvatten voor leerlingen, studenten, ouders en scholen om samen maatwerk mogelijk te maken.

https://www.zorgeloosnaarschool.nl/

Luchtbrug

Luchtbrug is een online tool ter ondersteuning van de astmacontrole bij kinderen en jongeren waar meerdere ziekenhuizen mee werken. Via Luchtbrug kun je op een makkelijke manier contact zoeken met je astmateam en jouw individuele zorgplan inzien.

www.luchtbrug.nl 

Kind bij de Dokter

Kind bij de Dokter biedt toegankelijke en betrouwbare informatie over onderwerpen binnen de kindergeneeskunde. Gemaakt door medische professionals in samenwerking met kind en ouder. In de vorm van 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips. Ze hebben o.a. een podcast en een folder over astma bij kinderen.

www.kindbijdedokter.nl/medisch-onderwerp/astma/ 

Longrevalidatiecentra kinderen

Longrevalidatiecentra kinderen

Air4cekids

Air(4ce) Kids is een nieuw kinderastmacentrum. Door de naam lijkt het misschien dat alleen kinderen met astma bij ons mogen komen, maar dat is niet zo. Ook wanneer je veel moet hoesten en niet goed weet hoe dat komt, of wanneer je merkt dat sporten best lastig is omdat je dan benauwd wordt of elke andere reden waarbij jij of iemand anders (je vader, moeder, dokter of de juf/meester op school) denkt dat het goed is om eens uit te laten zoeken of er iets met je longen aan de hand is, ben je welkom bij ons.

https://www.air4cekids.nl/

RAAcK

Op de polikliniek van RAAcK behandelen en begeleiden wij kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar) met moeilijke behandelbare astma of astma-achtige klachten.

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/poliklinieken/raack

Medicatie

Medicatie

Inhalatorgebruik.nl

Alle informatie over het gebruik van inhalatoren, neusmedicatie en vernevelaars voor patiënt en zorgverlener.

https://inhalatorgebruik.nl/nl/home

Medicijnkosten.nl

Doorzoek de medicijnendatabase of uw geneesmiddel wordt vergoed en zo niet of er mogelijk alternatieven zijn die vergoed worden.

https://www.medicijnkosten.nl/

Bijwerkingencentrum Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Moeders van Morgen is het kenniscentrum van Lareb op voor geneesmiddelgebruik bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode.

https://www.lareb.nl/

Allergie

Allergie

Alles over allergie

Allergie is één van de meest voorkomende chronische ziekten en steeds meer mensen hebben er wereldwijd last van. Allergische rhinitis (ook al wel luchtweg- of inhalatieallergie genoemd) zoals hooikoorts of allergie voor huisstofmijten komt het meest voor. In wat mindere mate komen ook andere allergieën voor zoals een allergie voor insectengif of voedsel. Allesoverallergie.nl is een website die gericht is op het juist informeren over allergie.

https://allesoverallergie.nl/

Maatschappelijke steun

Maatschappelijke steun

Ieder(in)

Ieder(in) wil een écht inclusieve samenleving waarin mensen met een handicap of chronische ziekte alle kansen krijgen om volwaardig mee te doen. We maken ons sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten. Hiervoor moet de huidige maatschappij zich veel meer instellen op mensen met een beperking of chronische ziekte. Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten kunnen rekenen op zorg en ondersteuning op maat. En ze moeten net als iedereen vrij kunnen kiezen hoe ze willen wonen, leren, werken, reizen en recreëren.

https://iederin.nl/

Mind Platform

MIND Platform is dé koepel van, voor en door cliënten- en familieorganisaties in de ggz. We willen de positie van iedereen die te maken heeft met psychische problemen structureel verbeteren. We zijn gesprekspartner ván en aanspreekpunt voor politici, beleidsmakers, beleidsuitvoerders zorgverzekeraars en branche-organisaties.

https://mindplatform.nl/

Gesprek met je zorgverlener

Gesprek met je zorgverlener

Begin een goed gesprek

Door samen te beslissen met jouw dokter, verpleegkundige of therapeut, krijg jij de zorg die bij jou past. Wil je weten hoe Samen Beslissen werkt? Of wat je zelf kan doen? Lees er meer over op:

https://begineengoedgesprek.nl/

3 Goede vragen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past. Op deze site vindt u achtergrondinformatie en materialen. U leest ervaringen van anderen en u kunt ook zelf reageren. Voor professionals is een gratis proefpakket beschikbaar. Zij kunnen ook partner worden van 3 goede vragen.

https://3goedevragen.nl/

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.