Lees voor
Algemeen | 18 dec 2019

Met Davos kan Erik weer een fitte opa zijn

nieuwsfoto

Voor Erik van de Weerd (56) betekent het voortbestaan van een hooggebergtebehandeling het verschil tussen continu ziek zijn en een fitte opa kunnen zijn. Voor hem is het cruciaal dat de mogelijkheid blijft, nu dit dreigt weg te vallen doemt er een leven met vooral ziekte voor hem op.

Mijn hele leven kamp ik al met ernstig astma. Sinds 2003 ben ik zes keer opgenomen geweest in het Nederlands Astmacentrum in Davos. Een werkzaam leven als kok zit er niet meer in, in 2008 ben ik volledig afgekeurd. Koken doe ik nog steeds graag, iedere dag lekker thuis. 

Ik ben getrouwd met Irmazij is meteen ook mijn mantelzorger. We hebben twee kinderen, Angelique is 31 en Femke 28 jaar. Sinds een jaar ben ik de trotse opa van kleindochter Saar. Ik kan nu veel vrijwilligerswerk doen en hou zo contact met mensen en dat geeft veel voldoening. Een van mijn taken is vrijwilliger zijn bij de Vereniging Nederland-Davos. Onder begeleiding kan ik nu twee keer per week sporten om zo mijn conditie op peil te houden. Mijn grote hobby is biljarten en doe dit ook in competitieverband. 

Dit alles is nu mede mogelijk omdat ik in het verleden opgenomen en behandeld kon worden in Davos. Veel mensen hebben met een behandeling (deels) weer een leven op kunnen bouwen, zo ook ik. Mede daarom vind ik dat de hooggebergtebehandeling voor patiënten met ernstig astma in de basisverzekering moet blijven. Nu dreigt deze mogelijkheid door het advies van de Nederlandse Zorginstituut te verdwijnen. 

De behandelingsmogelijkheid is ook voor mij van cruciaal belang. Wanneer mijn astma en vele infecties hier niet meer te reguleren zijn met antibioticakuren, langdurig prednisongebruik en ziekenhuisopnames, kan mijn gezondheid met een opname in Davos weer verbeterd worden. 

De kliniek is de ideale plek om te herstellen. Met een hoogte boven de 1500 meter word je niet geconfronteerd met huisstofmijt, worden longen minder blootgesteld aan prikkels en allergenen als pollen en is er een multidisciplinaire behandeling op maat. Herstel is daar mogelijk binnen een periode van zes tot twaalf weken. Voor mij betekent het dat ik hiermee weer een redelijke kwaliteit van leven terug kan krijgen en ik als een fitte opa weer terug kan naar mijn dierbaren. 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.