Algemeen | 6 sep 2023

Astma en hormonen bij mannen

Astma komt wereldwijd veel voor en treft miljoenen mensen. Het is een zieke die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Er zijn aanwijzingen dat...
nieuwsfoto

Astma komt wereldwijd veel voor en treft miljoenen mensen. Het is een zieke die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Er zijn aanwijzingen dat hormonen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling en ernst van het astma.

Testosteron is erg belangrijk bij de ontwikkeling en het functioneren van de luchtwegen en is daarnaast ook het primaire geslachtshormoon van de man.

Uit onderzoek van Smit et al., 2016 blijkt dat Testosteron mannen wellicht beschermt tegen astma. Dit hormoon kan de luchtwegfunctie verbeteren en ontstekingen verminderen.

Ondanks dit mooie effect zijn tóch ook mannen die met astma kampen. Dit kan verklaard worden doordat de Oestrogeenspiegel bij mannen kan veranderen. Wanneer deze verhoogd zijn wordt het risico om astma te ontwikkelen groter (Zein et al., 2018).

Dit laat wederom zien hoe complex de relatie tussen astma en hormonen is, maar ook dat ‘hormonen’ niet alleen bij vrouwen kunnen zorgen voor een toename of afname in hun klachten.

Daarom wil de VND alle mannen uitnodigen om het Webinar ‘Astma en hormonen’ te volgen!

12-10-2023 wordt het webinar gehouden, aanvang 20.00 uur.

Aanmelden kan kan op de volgende pagina.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.