Lees voor
Algemeen | 30 jan 2024

Feit of fabel, Heb je altijd last van een allergie?

We spreken van een allergie wanneer het lichaam heel sterk reageert op een stof die eigenlijk helemaal niet gevaarlijk voor ons is. Het lichaam doet...
nieuwsfoto

We spreken van een allergie wanneer het lichaam heel sterk reageert op een stof die eigenlijk helemaal niet gevaarlijk voor ons is. Het lichaam doet dat door de stof Histamine aan te maken. Deze stof zorgt voor vervelende zaken als uitslag, kriebel, hoesten of benauwdheid. Een allergie heeft verschillende eindpunten in het lichaam: longen, bovenste luchtwegen, ogen of huid.

Niet iedereen heeft evenveel risico op allergie. Wanneer allergie in de familie zit en/of als je vaak met een bepaalde stof in aanraking komt, is de kans dat je allergisch wordt groter. Er treedt dan zogenaamde sensibilisatie op. Bij het eerste contact wordt het immuunsysteem getriggerd, maar je hebt nog geen last. Hoe vaker je met de stof in aanraking komt, hoe sneller en heftiger het immuunsysteem gaat reageren. Dit betekent dat als je niet in aanraking komt met die stof en er dus ook geen sensibilisatie optreedt, dat je vaak niet of nauwelijks last hebt. Dus altijd last van een allergie is een fabel.

Bronnen: Huidarts.com; gelreziekenhuizen.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.