Nieuws

Algemeen | 10 nov 2019

Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Naar schatting is zowat 10 % van de bevolking allergisch voor huisstofmijt.

Huisstofmijten zijn kleine voor het oog onzichtbare spinachtigen die in huis voorkomen, vooral in de slaapkamer. Ze voeden zich vooral met huidschilfers en houden van een warme, vochtige en stoffige omgeving, huidschilfers en leven graag in het donker. Bij huisstofmijtallergie is het dan ook belangrijk hygiënische maatregelen te nemen.

Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Het zijn vooral de uitwerpselen die we als stofdeeltjes inademen zijn de oorzaak van de huisstofmijtallergie. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid niet op.

Symptomen van huisstofmijtallergie
Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts (allergische rhinitis), maar ze komen vrijwel het hele jaar voor. ’s Morgens zijn de allergiesymptomen meestal het ergst, omdat je dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten.
• loopneus of verstopte neus
• rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel, gezwollen oogleden
• vaak niezen
• kriebelhoest
• benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid
• hoofdpijn
• vermoeidheid en lusteloosheid
• astma: mensen die astma en een huisstofmijtallergie hebben, hebben meer astmatische klachten wanneer ze in een omgeving met meer huisstofmijtallergenen vertoeven.
• Huiduitslag, eczeem

Onderzoeken van huisstofmijtallergie
De huisarts of specialist kan via een bloedtest (RAST-test) of een huidpriktest een huisstofmijtallergie vaststellen.
Bij een bloedtest worden antistoffen (IgE-antistoffen) in het bloed opgespoord die ontstaan in reactie op de allergenen van de huisstofmijt en die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie.

Bij een priktest wordt een allergische reactie opgewekt door een druppel allergeen op de huid van de onderarm aan te brengen. Met een priklancetje wordt door de druppel heen geprikt. Na 15-30 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een rood bultje ontstaan dat een beetje kan jeuken.

Bron: Gezondheid.be

Algemeen | 24 jan 2020

RIVM: stookalert bij ongunstig weer en slechte luchtkwaliteit

Het Nederlandse RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit afraden. Door middel van een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

Algemeen | 22 jan 2020

Wat doe je aan hoesten, en wanneer is angst voor longontsteking terecht?

In deze tijd van het jaar hebben veel mensen last van hoestklachten. Een veelgehoorde vraag op het doktersspreekuur: moet ik bang zijn voor longontsteking??

Algemeen | 20 jan 2020

NVAB: Meer aandacht nodig voor astma/COPD en werk

Er is dringend meer aandacht nodig voor de combinatie van astma/COPD en werk, waarschuwt  de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Algemeen | 18 jan 2020

Het Schone Lucht Akkoord: eerste stap in de goede richting

Goed nieuws voor gezonde lucht. Vandaag tekent minister Stientje van Veldhoven met 36 gemeenten en negen provincies het Schone Lucht Akkoord. Het Longfonds heeft aan de wieg gestaan van dit akkoord en is er trots op dat het nu van start gaat.

Algemeen | 16 jan 2020

De aftrek van zorgkosten over het jaar 2019

Een handicap of ziekte levert vrijwel altijd een stapeling van kosten op. U betaalt bij voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kunt u terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Maak gebruik van de aftrek van zorgkosten!

Algemeen | 14 jan 2020

Wat is het verschil tussen Klinische longrevalidatie en Hooggebergtebehandeling?

Er kan verwarring ontstaan over de termen longrevalidatie en hooggebergtebehandeling. Hierbij zetten we het een en ander op een rij.

Ontvang de nieuwsbrief