Ziektebeelden

Astma

Wat is astma

Astma is een aandoening met vele ‘gezichten’. Je kunt astma hebben en toch een wereldtitel halen bij bv het schaatsen. Het andere uiterste is dat je ondanks een goede behandeling tot weinig in staat bent.

Wat alle mensen met astma gemeen hebben is dat hun luchtwegen hyper-reactief zijn. Een beetje rook kan een vernauwing van de luchtwegen veroorzaken, omdat het slijmvlies daardoor verdikt. Kortademigheid is het gevolg. Luchtwegen zijn een ronde buis, dus betekent die verdikking dat ze nauwer worden en er minder lucht naar binnen en buiten kan. Iedereen gaat hoesten als er in een kleine ruimte veel gerookt wordt of een andere prikkelende stof hangt, gelukkig maar, want dat beschermt ons. Bij astma is er een veel sterkere reactie, al op hele kleine hoeveelheden prikkels…vandaar “hyper”reactief. (Inhalatie)-corticosteroïden verminderen de gevolgen van de hyperreactiviteit.

Als gevolg van de reactie op een prikkel gaat het “gladde” spierweefsel wat rondom de luchtpijp aanwezig is zich samentrekken, dat maakt dan de luchtpijp (naast de slijmvlies verdikking) nog nauwer. Gelukkig reageren de meeste mensen direct en goed op luchtweg-verwijders, zoals salbutamol. Het spierweefsel ontspant zich. Als er erg veel aanvallen van kortademigheid optreden kan bronchiale thermoplastiek als behandeling overwogen worden.

Degenen, die al sinds hun kindertijd astma hebben zijn daarbij vaak ook allergisch. Bij het inademen van een allergeen, zoals kattenharen, huisstofmijt etc. zwelt het slijmvlies op en trekt het spierweefsel zich samen. Met dezelfde gevolgen als hierboven beschreven.

Door de grotere keus uit behandelingen in de laatste jaren is het van belang om jouw klachten goed te laten onderzoeken, zodat het duidelijk is waardoor ze getriggerd worden. En in welke “categorie” je valt.

De meeste mensen met astma reageren goed op een dagelijkse behandeling met inhalatie-corticosteroïden en kort/of lang werkende bronchusverwijders. Als er dan nog steeds veel klachten/aanvallen zijn is het van groot belang om te weten of je eventueel ernstig astma hebt. Zolang het nog niet goed (volgens de richtlijn ernstig astma) is uitgezocht noemen we dat “moeilijk behandelbaar astma”. Er zijn nu in Nederland o.a. 3 expertisecentra voor ernstig astma. Dé plek om de diagnose duidelijk te krijgen. Er zijn nieuwe medicijnen beschikbaar, waardoor afbouw van de hoeveelheid prednison mogelijk kan worden. Daarnaast is een hooggebergte behandeling in Davos ook mogelijk.

Blijk je ernstig astma te hebben dan kun je in 1 van die centra terecht voor de behandeling met “biologicals”. Daar zijn er drie van beschikbaar in Nederland, mepolizimab, omalizumab en reslizumab. Binnen korte tijd zullen er nog meer beschikbaar zijn.

Ontvang de nieuwsbrief