Monique Rüegg

Senior projectleider

Monique Rüegg: “Ik ben geboren in 1962, getrouwd en moeder van twee volwassen pracht zoons. Ik fiets, wandel en ski graag zeker als dit gecombineerd wordt met ergens gaan eten en/of borrelen. Als beleidsmedewerker zet ik mij in om de kwaliteit van leven van mensen met (ernstig) astma te verbeteren. Ik zeg altijd: “ik werk niet, ik heb een hobby waarmee ik impact kan maken.”

Mijn functie

Monique Rüegg: “Senior projectleider. De naam dekt de lading zeker niet. Maar een functienaam is er eigenlijk ook niet voor wat ik doe. Ik ondersteun het bestuur, ik verzorg de administratie, ik ben eigenlijk wel bij iedere VND werkgroep op de één of andere manier betrokken. Ik heb gekscherend wel eens gezegd: “Ik ben een projectspotter.” Doordat ik veel contact heb met mensen met (ernstig) astma, vrijwilligers en zorgverleners kan ik goed inschatten welk project belangrijk is om op te pakken voor de VND.

Ik denk dat ik een spil in het web ben en zorg voor verbinding zowel tussen bestuur en de vrijwilligers en de vrijwilligers onderling als met de relaties. Het belangrijkste is dat ik overzicht heb in wie wat doet binnen de VND.”

Hoe ik bij de VND terechtgekomen ben…

Monique Rüegg: “In augustus 1984 ben ik gaan werken bij het Nederlands Astmacentrum Davos. Dat was mijn eerste kennismaking met mensen met ernstig astma. Eerst werkte ik in het Astmacentrum in Davos en daarna in Nederland op het bureau maatschappelijk werk. In die tijd (1997) leerde ik de astmaVereniging Nederland en Davos steeds beter kennen. Ik zag de passie bij de vrijwilligers en de bestuursleden om meer bekendheid te krijgen voor de mensen met (ernstig) astma. Om te kijken of ze aandacht voor de doelgroep konden genereren en tevens om informatie over de ziekte te verstrekken.

Toen ik werd benaderd met de vraag of ik in dienst wilde komen van de VND twijfelde ik geen moment. Ik had het idee dat ik bij de VND veel meer zou kunnen betekenen voor de mensen met (ernstig) astma dan in de functie die ik toen had.”

Inmiddels is de VND in de loop der jaren enorm veranderd. Ik ben trots op waar de VND nu voor staat. Een patiëntenorganisatie die opkomt voor de belangen van mensen met (ernstig) astma. Die hiaten opspoort in de astmazorg en tools geeft aan mensen met (ernstig) astma en hun omgeving.

Het is ongelooflijk wat de vrijwilligers (inclusief bestuursleden, want ook die zijn vrijwilligers) voor elkaar krijgen. Als ik kijk naar de huidige website, de hoge informatieve kwaliteit van de nieuwsbrief en het magazine, de posts die op de sociale media geplaatst worden, de webinars, de vlogs en de animatiefilms en me dan bedenk dat dit door mensen wordt neergezet die dit als vrijwilligers doen, dan kun je alleen maar diep ontzag hebben voor deze groep mensen, die zich belangeloos inzetten voor andere. Daarnaast zijn de vrijwilligers voor mij, na zo een lange periode, vrienden. Een groep mensen die je ook buiten je werk spreekt of appt. Die belangstelling voor je hebben. Ik zeg altijd: “ik werk niet, ik heb een hobby waarmee ik impact kan maken”.

De astmazorg in de toekomst

Monique Rüegg: “Voor de astmazorg in de toekomst hoop ik natuurlijk dat er betere geneesmiddelen komen, vooral voor de mensen waarbij nu de astma niet stabiel te krijgen is. Waarbij het ondanks hun huidige medicatie niet lukt om alles te doen wat ze zouden willen doen. Ik hoop dat ze met nieuwere medicatie meer kwaliteit van leven kunnen krijgen. Maar ook hoop ik dat mensen met (ernstig) astma betere toegang krijgen tot niet-medicamenteuze behandelingen. Het blijft zot dat tot op heden (2023) fysiotherapie voor mensen met (ernstig) astma niet wordt vergoed.”

Yvonne Kappe

Yvonne is senior projectleider. Ze is namens de VND betrokken bij diverse projecten van externe partijen, zoals projecten waarin richtlijnen worden ontwikkeld. Daarnaast werkt ze mee aan het verbeteren van onze website en aan Jong! en schrijft ze artikelen voor de nieuwsbrief.

Lees meer

Sandra Breeuwsma

Sandra Breeuwsma is secretarieel administratief medewerker binnen de VND. Ze draagt o.a. mede zorg voor de administratie en boekhouding. Daarnaast zorgt ze voor verbeteringen en vernieuwingen van onze website en ondersteunt ze Monique in haar werkzaamheden.

Lees meer

Kim Vermeulen

Kim Vermeulen is secretarieel administratief medewerker bij de VND. Ze draagt o.a. mede zorg voor de administratie en boekhouding. Daarnaast werkt ze mee aan verschillende projecten, zoals het project Jong! en het verbeteren en vernieuwen van de website.

Lees meer

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.