Vrijwilligers nieuws | 6 jul 2023

Onze vrijwilligers aan het woord: Klaas Vos

Graag stellen wij één voor één onze vrijwilligers aan je voor. Deze keer geven we het woord aan Klaas Vos. Klaas is vrijwilliger bij de...
nieuwsfoto

Dit ben ik…

Hallo ik ben Klaas Vos bijna 65 jaar jong, geboren en woonachtig in Laren de parel van het Gooi.  Getrouwd met Lidwien waarmee twee kinderen Niels (laborant) en Laura (verpleegkundige) altijd handig met een kwakkelende vader. En tevens gezegend met vijf schitterende kleinkinderen, Milan 9,  Justin 5 jaar,  Sem 1 ½ jaar, Lara 9 en Vince 5 jaar oud. Deze boeven zijn een van mijn grootste hobby’s. Tevens bezoek ik graag concerten en regelmatig het Singer Museum te Laren. Ook muziek en lezen behoren tot mijn favoriete tijdverblijf. In 1996 ben ik geopereerd aan mijn neuspoliepen. Vrij snel daarna werd ik geconfronteerd met astmaklachten om uiteindelijk in 2003 en 2004 twee maal 6 maanden op hoogtestage te moeten vertoeven. Totaal ben ik 6 maal opgenomen geweest in het Nederlands Astmacentrum te Davos, waarvan in 2015 voor het laatst. Elk nadeel heeft een voordeel tijdens deze opnames heb ik ontzettend veel fijne mensen mogen ontmoeten waar ik nu nog contact mee heb. Ik gebruik nu ruim 4 jaar een biological  waardoor de longen zich redelijk stabiel gedragen. Helaas heeft het langdurig gebruik van corticosteroïden zijn sporen wel achter gelaten.

 

 

Mijn werk als vrijwilliger voor de VND

Ik ben sinds mijn eerste opname in 2003 lid en vrijwilliger geworden van de vereniging en hou me onder andere bezig met het bemannen van de voorlichtingsstands. Tot voor corona ook met de opbouw en het afruimen van de stand maar door lichamelijke beperkingen is dit nu even wat minder.   Tijdens deze dagen geef ik informatie aan bezoekers van deze evenementen o.a. artsen, verpleegkundigen en een ieder die geïnteresseerd is of vragen heeft, heel fijn om dit te doen. Ook lever ik een bijdrage aan ons blad Reactie! magazine met een leuk verhaal van een B.N.’er (Benauwde Nederlander)  genaamd “De hobby van…” Het is een erg mooi en zeer informatief magazine waar altijd hard aan gewerkt wordt en waar we met recht trots op mogen zijn. Daarbij neem ik ook deel aan de redactie van de online nieuwsbrief waarin ik de afgelopen periode belevenissen van patiënten uit Davos plaatste, maar waar we de komende tijd vernieuwend bezig gaan zijn met een diversiteit aan verhalen met als doel te laten zien hoe je, je kwaliteit van leven kunt vergroten door te kijken naar mogelijkheden. We (Rianne, Charissa, Monique en Kim) gaan op zoek naar verhalen van mensen die zelf (ernstig) astma hebben of in relatie staan tot iemand met (ernstig) astma. Dit kan heel breed zijn (ook qua leeftijd).

Dit heeft het vrijwilligerswerk voor de VND mij (tot nu toe) gebracht

Naar aanleiding van mijn opname ben ik dus vrijwilliger geworden van deze warme club bijzondere mensen. Het feit dat ik in de W.A.O. terechtkwam en toch een zinvolle invulling wilde geven aan mijn tijd door voorlichting te geven aan een ieder die betrokken is bij ernstig behandelbaar astma, bracht me bij de VND. Het vrijwilligerswerk heeft mij zeer veel gebracht, ondanks het feit dat het natuurlijk energie kost levert het dubbel zoveel kracht, positieve energie en voldoening op. Het is een voorrecht dit te mogen doen en cursussen te mogen volgen waardoor je je op diverse vlakken kan verbeteren. En bovenal de contacten met alle vrijwilligers voelt als een warm bad.

Er zijn voor mij zeer veel leuke momenten die ik in alle jaren heb meegemaakt met of voor de VND. Op bezoek om een interview te doen voor Reactie! magazine is altijd erg leuk, maar de beurzen/het voorlichting geven is toch wel het kersje op de taart en natuurlijk de bijeenkomsten met onze vrijwilligers.  Zou ik bijna een van de belangrijkste hoogtepunten vergeten en wel een goed gesprek bij Monique in Reeuwijk op kantoor onder het genot van een kopje koffie met een Moorkop of Bossche bol.

Ik hoop dat we als dynamische vereniging op alle fronten nog vele jaren op deze manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan een ieder die dit nodig heeft.

“Always look at the bright side of life”

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.