Lees voor
Algemeen Vrijwilligers nieuws | 3 mrt 2024

Onze vrijwilligers aan het woord: Margaret

Graag stellen wij één voor één onze vrijwilligers aan je voor. Deze keer geven we het woord aan Margaret. Ze was van 2002 t/m 2012...
nieuwsfoto

Dit ben ik…

Mijn naam is Margaret van Mierlo. Ik ben verpleegkundige voorbij de pensioengerechtigde leeftijd en parttime inzetbaar. Met veel voldoening begeleid ik mensen met astma en COPD in huisartsenpraktijken. Daarnaast besteed ik veel tijd aan allerlei schrijfprojecten, waaronder het maken van artikelen voor het tijdschrift Reactie! Na enkele romans, heb ik verleden jaar een kinderboekje uitgebracht voor peuters/kleuters. Ik vond dat zo leuk en stimulerend dat ik weer met een kinderboek bezig ben. Nu voor de leeftijd tussen 5 en 8 jaar. De tekeningen die erin komen zijn van Erik Elferink, ook vrijwilliger bij de VND en mede redactielid. Ik ken hem al heel lang. Zo bijzonder en mooi dat vanuit vrijwilligerswerk bij de VND weer nieuwe, inspirerende samenwerkingen en andere creatieve activiteiten ontstaan. Creativiteit in jezelf aanboren geeft veel plezier en voldoening.

 

Mijn werk als vrijwilliger voor de VND

Ruim een jaar maak ik weer deel uit van de redactie van Reactie! magazine met de nadruk op het woord ‘weer’, want van 2002 tot 2012 was ik dat ook. Ik stopte omdat ik het toen erg druk had en keuzes moest maken. Maar toen ik, bijna 10 jaar later, weer gevraagd werd om in de redactie te komen heb ik niet lang geaarzeld. Het was een warm thuiskomen!

Ik heb oude banden met Davos. Toen ik net klaar was met mijn opleiding heb ik een half jaar in het astmacentrum gewerkt. Ik viel in voor longverpleegkundigen die op vakantie gingen of tijdelijk uitvielen. Het was een mooie, leerzame tijd waar teamwerk centraal stond en staat. Ook daarna bleef ik me altijd met Davos verbonden voelen en werd ik vrijwilliger voor de vereniging.

Omdat ik meestal in Reactie! over medische onderwerpen schrijf, leer ik er zelf ook van. Onderwerpen die nieuw voor mij zijn of waar de inzichten in veranderd zijn, vragen om research en verdieping. Als het ingewikkelde materie is, wordt het een extra uitdaging om de inhoud toegankelijk te maken zodat het begrepen wordt, maar… daarvoor moet ik het eerst zelf begrijpen!

Vooral waardevol zijn de interviews die ik afneem. Je hebt dan even een zeer persoonlijk contact, waar een en ander goed uitgediept of toegelicht kan worden. welk onderwerp het wordt en wie ik interview, wordt vooraf in onze redactievergaderingen besproken. We proberen de nieuwste ontwikkelingen in astmaland te volgen en vooral de vinger aan de pols te houden over wat leeft onder onze lezers.

Dit heeft het vrijwilligerswerk voor de VND mij (tot nu toe) gebracht

Het vrijwilligerswerk heeft mij vele dingen gebracht! We zijn als redactie een heel leuk en hecht team en inspireren elkaar. Zo hebben we een keer met zijn allen een bezoek aan Davos gebracht. Daar zijn vele artikelen uit voortgekomen. Maar wat vooral bijblijft is hoe we het samen hebben beleefd. Een unieke en hartverwarmende ervaring. Samen op reis, een paar dagen met elkaar rondom het astmacentrum. Heel bijzonder!

Ik besef steeds meer wat een impact ernstig astma kan hebben. Hoe het je leven kan beïnvloeden, wat behandelingen/medicijnen wel of (nog) niet kunnen doen. Er is nog veel werk aan de winkel. Ons blad Reactie! draagt zowel bij aan de erkenning van (de impact van) ernstig astma als aan het op de hoogte houden van de lezers van de (behandel)ontwikkelingen op astma gebied.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.