Lees voor
Algemeen | 1 sep 2023

Oproep studentenorganisaties: maak introductieweken toegankelijk

Introductieweken zijn onvoldoende toegankelijk voor studenten met een beperking of chronische ziekte. Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), studentenorganisaties en Ieder(in) roepen organisatoren op om dit te...
nieuwsfoto

Met de oproep geven de initiatiefnemers gehoor aan signalen van studenten met een beperking die bij de start van hun studie niet konden deelnemen aan de introductieweek of tegen problemen aanliepen. Bijvoorbeeld door ontoegankelijke gebouwen, een te intensief programma of sociale drempels zoals onbegrip.

Joyce van der Wegen, programmamanager van het ECIO: “Voor aankomende studenten is de introductieweek een belangrijk moment om nieuwe vrienden te maken en de campus te leren kennen. Als studenten niet kunnen deelnemen aan de introductieweken beginnen ze hun studie met 1-0 achter”.

Acht tips voor toegankelijke introductieweken
Om hier verandering in te brengen deelt ECIO, samen met Ieder(in), ISO, LSVb, JongPit en JOBmbo, tips van ervaringsdeskundige studenten. Ze roepen alle onderwijsinstellingen en organisatoren van introductieweken op om deze acht tips te gebruiken:

Betrek studenten met een ondersteuningsbehoefte bij de organisatie
Kies toegankelijke activiteiten, voorzieningen en locaties
Wees duidelijk over het programma en activiteiten
Zorg voor heldere informatievoorziening
Zet de juiste communicatiekanalen in
Zorg voor goed geïnformeerde begeleiding
Houd rekening met elkaar
Haal feedback op en evalueer het evenement
Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Wij hopen dat deze tips houvast bieden aan studentenorganisaties en het onderwijs om deze drempels weg te nemen”.

Meer informatie
Bekijk de factsheet De introductieweek: hoe organiseer je die inclusief en toegankelijk? op de website van ECIO. In de factsheet vind je ervaringen van studenten en concrete voorbeelden van toegankelijkheid.

 

Bron: Ieder(in)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.