Lees voor
Algemeen | 22 jan 2024

Patiënten ervaren in de afgelopen vijf jaar dat ze niet vaker samen beslissen met hun arts over een behandeling

In de afgelopen vijf jaar zijn er veel initiatieven geweest om patiënten meer in staat te stellen om samen met hun arts te beslissen over...
nieuwsfoto

In de afgelopen vijf jaar zijn er veel initiatieven geweest om patiënten meer in staat te stellen om samen met hun arts te beslissen over welke behandeling het beste bij hen past. Helaas heeft dit niet tot een toename geleid van dit “samen beslissen”. Door het gebruik van (uitkomst)informatie en keuzehulpmiddelen over de kwaliteit van zorg zijn patiënten wel iets meer in staat om samen te kunnen beslissen. Gerichte inspanningen om meer transparantie te bieden in de zorg kunnen samen beslissen bevorderen. Dit blijkt uit een deelstudie van de Nivel Transparantiemonitor waarin onderzocht werd hoe mensen het samen beslissen ervaren.

De Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel is een meerjarige project dat zich richt op de vraag hoe transparantie van zorg zich ontwikkelt en wat dat oplevert. Binnen dit project kijken we naar beschikbaarheid en bruikbaarheid van informatie over (kwaliteit van) behandelingen en (kwaliteit van) zorgaanbieders en zorgverleners. We onderzochten of patiënten en artsen vaker samen beslissen bij het kiezen voor een behandeling in de afgelopen vijf jaar en of daarbij keuze-informatie wordt gebruikt.

Ervaringen van patiënten op het gebied van samen beslissen niet veranderd
Patiënten merken geen verandering in de mate waarin ze samen met de arts beslissen over hun zorg tussen 2018 en 2023. In 2023 geeft de helft van de patiënten aan dat de arts met hen een afspraak maakt over het vervolg van hun behandeling (56%). Daarnaast merkt meer dan de helft van de patiënten dat de arts hen helpt alle informatie te begrijpen (64%). Patiënten zien minder vaak dat de arts van hen precies wil weten hoe zij betrokken willen worden bij het nemen van een beslissing over hun behandeling (37%). Ook vinden patiënten dat de arts de verschillende opties niet grondig samen met hen afweegt (37%). Deze ervaringen van patiënten zijn in de afgelopen vijf jaar niet veel veranderd.

Samen beslissen kan door gerichte ondersteuning worden verbeterd
Het gebruik van uitkomstinformatie over de resultaten van een behandeling en keuzehulpen kunnen het proces van samen beslissen ondersteunen. Een vijfde (22%) van de patiënten geeft aan dat op basis van uitkomstinformatie er samen met de arts besloten is voor een behandeling. Eén op de 10 patiënten (9%) heeft tijdens het maken van een keuze voor een behandeling een keuzehulp gebruikt om verschillende behandelmogelijkheden te vergelijken. Eén op de zeven patiënten (16%) had naast de arts ook hulp van een verpleegkundige bij het maken van een keuze. Vier op de vijf patiënten (81%) vindt dat zij voldoende tijd krijgen om samen met de arts een besluit te nemen over een behandeling.

 

Bron; https://www.nivel.nl/nl/nieuws/patienten-ervaren-de-afgelopen-vijf-jaar-dat-ze-niet-vaker-samen-beslissen-met-hun-arts-over

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.