Lees voor
Algemeen | 26 jan 2024

Peiling medicatiewissel Longfonds

Vorig jaar september zijn afspraken gemaakt door de organisaties van patiënten, huisartsen, medisch specialisten, apothekers en zorgverzekeraars om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te...
nieuwsfoto

Vorig jaar september zijn afspraken gemaakt door de organisaties van patiënten, huisartsen, medisch specialisten, apothekers en zorgverzekeraars om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te gaan. Deze afspraken gaan over de wisselingen van een medicijn naar een ander medicijn met dezelfde werkzame stof, de sterkte van de toedieningsvorm en het afgifte patroon. Zo mogen zorgverzekeraars en apothekers maximaal één keer in de vier jaar wisselen van inhalatiemedicijnen bij patiënten. En als er tóch wisselingen plaats moeten vinden, bijvoorbeeld bij een tekort van een medicijn, dan moeten patiënten hierin goed worden begeleid. Meer informatie hierover kun je bijvoorbeeld lezen op thuisarts.nl.

Helaas worden deze afspraken in de praktijk door artsen, apothekers en zorgverzekeraars nog niet overal toegepast. De VND en Longfonds ontvangen nog steeds meldingen van mensen met een longziekte die hun vertrouwde medicijn niet meekrijgen aan de balie van de apotheek. Wat merk jij van deze afspraken in de praktijk? Het Longfonds heeft een peiling uitgezet. Met deze peiling willen ze in kaart brengen hoeveel mensen op dit moment te maken hebben met een wissel van inhalatiemedicijnen. Heb jij hier mee te maken? Dan zou het fijn zijn als je de peiling wilt invullen.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.