Saneren bij (ernstig) astma

Het saneren van je woning kan van groot belang zijn als je (ernstig) astma hebt. Het betekent letterlijk gezond maken door prikkels uit huis weg te nemen.

Allergische en niet allergische prikkels in huis

Hoe meer prikkels die van invloed zijn op je astma in huis zijn, hoe ongezonder je woning voor jou is. Uitlokkende prikkels in huis zijn van allergische of niet allergische aard.

Allergische prikkels in huis:

 • Huisstofmijt;
 • Huisdieren;
 • Schimmels;
 • Sommige medicijnen;
 • Gras-, boom- en plantensoorten;
 • Voedselbestanddelen.

Niet allergische prikkels in huis:

 • Fijn stof;
 • Sigaretten- of houtrook;
 • Schoonmaakmiddelen;
 • Parfum;
 • Bak-, braad en kooklucht;
 • Fysieke omstandigheden zoals vocht en temperatuur.

Door je woning te saneren maak je jouw leefomgeving zo vrij mogelijk van deze prikkels. Klachten van astma en/of allergieën kunnen hierdoor verminderen.

Maatregelen voor het saneren van je woning

Verschillende maatregelen voor het saneren van je woning

Om je leefomgeving zo vrij mogelijk te maken van prikkels kunnen verschillende maatregelen genomen worden:

Astma uit zich bij iedereen anders. De één reageert op die prikkel, de ander reageert weer op een andere prikkel. Je hoeft dus niet alles aan te pakken, maar verwijder vooral de prikkels waar je het meeste last van hebt. Overleg daarbij met jouw behandelend arts welke specifieke maatregelen jij kan nemen om je huis te saneren. 

Voor meer informatie over saneren bij (ernstig) astma raden we je aan om tevens het webinar ‘Astma & Leefomgeving’ te bekijken. Deze webinar bevat tal van praktische tips die een positieve invloed kunnen hebben op jouw astma. Scrol naar beneden voor het webinar of bekijk het webinar op de pagina Webinar Astma & leefomgeving.

Kosten van het saneren

Het saneren van je woning kan hoog in de kosten oplopen. Sommige zorgverzekeringen vergoeden een (deel) van de kosten (vanuit een aanvullend verzekeringspakket) in bijvoorbeeld de aanschaf van allergeenvrije matrashoezen. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekering voordat je de aankoop doet. Wacht met het vervangen of aanschaffen van materialen altijd totdat je een schriftelijk toezegging voor een vergoeding hebt ontvangen.

Webinar Astma en leefomgeving

In dit webinar leggen we het vergrootglas op je leefomgeving.

Van welke prikkels heb jij in je huis dagelijks last? Wat kun je zelf doen om deze prikkels te verminderen of zelfs te laten verdwijnen? Kortom hoe maak je je huis prikkelarm?

Frank van Boven en Liesbeth van Tiel geven veel praktische tips ter verbetering van je leefomgeving. Je hoeft het niet altijd ‘groots’ aan te pakken. Saneren is een beladen (vaak kostbaar) begrip. Ook kleine dingen kunnen verlichting geven!

Saneren betekent letterlijk gezond maken. Hoe meer prikkels die van invloed zijn op je astma in huis zijn, hoe ongezonder je woning voor jou is. Door je woning te saneren maak je jouw leefomgeving zo vrij mogelijk van deze prikkels. Klachten van astma en/of allergieën kunnen hierdoor verminderen.

Om je leefomgeving zo vrij mogelijk te maken van prikkels kunnen verschillende maatregelen genomen worden. Deze maatregelen hebben betrekking op het verbeteren van de luchtkwaliteit, het minimaliseren van allergenen en stofophoping in huis, goede ventilatie en verwarming en het vermijden van schadelijke stoffen. Astma uit zich bij iedereen anders. De één reageert op die prikkel, de ander reageert weer op een andere prikkel. Overleg met jouw behandelend arts welke specifieke maatregelen jij kan nemen om je huis te saneren.

Het betekent letterlijk gezond maken door prikkels uit huis weg te nemen. Deze prikkels kunnen van allergische en niet allergische aard zijn. Door je woning te saneren maak je jouw leefomgeving zo vrij mogelijk van deze prikkels. Klachten van astma en/of allergieën kunnen hierdoor verminderen. Het saneren van je woning kan dus van groot belang zijn als je (ernstig) astma hebt.

Het saneren van je woning kan hoog in de kosten oplopen. Denk aan het vervangen van vloerbedekking, het meubilair of het aanschaffen van een wasdroger. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Bij het loket WMO van uw gemeente kunt u hiernaar informeren.

Ook sommige zorgverzekeringen vergoeden een (deel) van de kosten in bijvoorbeeld de aanschaf van allergeenvrije matrashoezen. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekering voordat je de aankoop doet.

Wacht met het vervangen of aanschaffen van materialen altijd totdat u een schriftelijk toezegging voor een vergoeding hebt ontvangen.

Om je leefomgeving zo vrij mogelijk te maken van prikkels kunnen verschillende maatregelen genomen worden:

 • Het verbeteren van de luchtkwaliteit
 • Het minimaliseren van allergenen en stofophoping in huis
 • Goede ventilatie en verwarming
 • Het vermijden van schadelijke stoffen

Astma uit zich bij iedereen anders. De één reageert op die prikkel, de ander reageert weer op een andere prikkel. Je hoeft dus niet alles aan te pakken, maar verwijder vooral de prikkels waar je het meeste last van hebt. Overleg daarbij met jouw behandelend arts welke specifieke maatregelen jij kan nemen om je huis te saneren. 

Meer informatie


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.