Lees voor
Algemeen | 2 dec 2019

Schoolpleinen rookvrij in nieuwe schooljaar

Roken op schoolpleinen is vanaf augustus 2020 verboden. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Blokhuis. Dit is goed nieuws!
nieuwsfoto

Roken op schoolpleinen is vanaf augustus 2020 verboden. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Blokhuis. Dit is goed nieuws! Met dit verbod wordt een noodzakelijke volgende stap gezet op weg naar een Rookvrije Generatie.

Eerste sigaret op het schoolplein
Nog steeds raken iedere week honderden kinderen verslaafd aan roken. Veel van deze kinderen staken op het schoolplein hun eerste sigaret op. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zien roken, doet roken. Daarom is het belangrijk dat er rondom kinderen en jongeren niet wordt gerookt.

De afgelopen jaren zijn er gelukkig steeds meer scholen geweest die ervoor hebben gekozen om het goede voorbeeld te geven en hun eigen terrein rookvrij te maken. Er is helaas ook nog steeds een groot aantal schoolterreinen dat niet rookvrij is. Het is hoog tijd dat daar nu verandering in komt.

Wat houdt het rookverbod in?
-Het rookverbod geldt voor alle onderwijsinstellingen: basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.
-Het rookverbod geldt 24 uur per dag, maar de handhaving is alleen verplicht tijdens openingstijden of wanneer het gebouw voor (andere) doeleinden wordt gebruikt.
-Het rookverbod geldt ook voor de e-sigaret.

Rookvrije Generatie
Het instellen van rookvrije schoolpleinen is één van de maatregelen uit het Preventieakkoord waar het Longfonds aan mee heeft gewerkt. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Bron: www.longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.