Nieuws

Algemeen | 7 mei 2019

Superhelden met (ernstig) astma

Energie
Voor elke dag heb je energie nodig om dingen te doen, maar niet elke ochtend is je batterij opgeladen om alles te doen. Goed slapen is een must!

V: Hoe zorg jij dat je toch naar school kan en met jouw vriendjes kunt spelen?

TIP: Maak een lijstje met dingen die je graag wilt doen en kies elke dag 1 onderdeel waar jij je energie in wilt steken.

Huisdieren
Dieren zijn altijd leuk om mee te spelen, maar soms word je er ook benauwd van. De haren van de hond, maar het speeksel kan een trigger zijn voor een reactie van de longen en/of de huid. En ook hierbij geldt: heb je het beestje aangeraakt; was eerst jouw handen voordat je aan het gezicht gaat zitten!

V: Bij welk vriendje kun jij niet thuis spelen omdat hij een hond heeft?

Puffertje
Medicijnen gebruik je elke dag, maar voor sommige dingen heb je extra medicatie nodig.

V: Heb jij altijd je noodmedicatie bij je.

Je moet elke dag je medicatie innemen, zo doe je dat!

Berk/Hooikoorts
Wanneer het lente wordt merk je dat je sneller benauwd wordt en moet niezen. Dit komt door de schors van de boom, maar ook door rond dwarrelend pluisjes en de natuur die in bloei staat! Dit noemen we ook wel hooikoorts en/of allergie.

V: Merk je wel eens dat je moet niezen als je op een grasveld staat?

TIP: Smeer wat vaseline in je neusgaatjes, dat houdt je pluisjes uit je holtes!

Geurtjes
De reactie op geur is niet voor iedereen hetzelfde. De een kan heel goed tegen parfum, terwijl de ander met zwaailichten naar het ziekenhuis moet worden overgebracht, omdat de langs de parfum winkel lopen al een hele opgave was. Geurtjes zijn een grote trigger voor de luchtwegen. Vaak zorgt dit voor verkramping en/of hoestbui.

V: Ken jij iemand die moet hoesten van geurtjes?
Wat vind jij ervan als je in de tram achter iemand zit die naar een parfumfles ruikt?

TIP: Bevind je je in een omgeving waar de geur je te veel wordt; sta dan op en verplaats. Ga je met regelmaat langs bij oma en doft zij zich altijd mooi voor jullie komst op, maar heb je last van haar overdaad aan parfum: deel je gedachte. Begrip moet soms gevraagd worden.

Deodorant
Na het gymmen jezelf onderspuiten met een bus deo kan voor sommige fataal zijn. Niet iedereen staat erbij stil dat deo ook parfum is, dus ook een grote trigger voor de luchtwegen kan zijn.

V: Hoe vind jij het als er met deo bussen door de ruimte wordt gespoten na de gym?

TIP: in tegenstelling tot de spuitdeo, is een roldeo vaak wel te verdragen!

Kaarsen
Bij het uitblazen van de kaarsjes op een verjaardagstaart komt rook vrij. Rook kan je luchtwegen erg irriteren. De spieren rond de luchtpijp krijgen als het ware last van kramp wat voor – acute – benauwdheid zorgt. Dit geldt dus niet alleen voor de kaarsjes op de taart, maar ook voor bijvoorbeeld een brandend huis, vuurwerk, haardvuur en een bbq!

V: Heb jij wel eens last gehad tijden een hoestbui wanneer je in aanraking kwam met rook?

TIP: draag een sjaal bij oud en nieuw! O, en wil je toch kaarsjes branden; dan zijn er altijd nog lichtjes op batterij.

Weersomstandigheden
Na regen komt zonneschijn, maar niet als je last hebt van je longen. Deze veranderingen kan zorgen voor benauwdheid, het sneller oppikken van een verkoudheid en een snotneus:

V: Weet je al voor het openen van de gordijnen wat voor weer het is, omdat jouw longen piepen? Of ken jij iemand die met zijn ogen dicht het weer kan voorspellen?

TIP: Ben je met dit weer de hort op, dan is een sjaal voor je mond een goed idee!

Vogels
Wist je dat je zelfs allergisch kunt zijn voor vogels?! De veertjes van het beestje kan een trigger zijn voor de luchtwegen, en zelfs een allergische reactie van de huid tot stand brengen.

V: Welk huisdier is denk je wel geschikt als huisdier?
Zijn er denk je dieren die wel geschikt zijn als huisdier?

TIP: Heb je de vogel aangeraakt? Vergeet dan niet jouw handen te wassen voordat jij jouw gezicht aanraakt!

Algemeen | 23 jul 2019

Nivel: Info over ziekte en behandeling steeds belangrijker voor patiënt

Utrecht, Transparantie in de zorg richt zich steeds meer op informatie over aandoeningen en behandelingen. Hiermee geeft het invulling aan een behoefte bij zowel de patiënt als de zorgprofessional, zo blijkt donderdag uit Nivel-onderzoek.

Algemeen | 20 jul 2019

Hoelang kun je water bewaren?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoelang kun je water bewaren?

Algemeen | 17 jul 2019

Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

Algemeen | 15 jul 2019

Gezichten achter ernstig astma

De Vereniging Nederland Davos is de patiëntenvereniging die de belangen behartigt van álle mensen met (ernstig) astma!

Zestien mensen met ernstig astma geven in dit boek een kijkje in hun leven.

Algemeen | 13 jul 2019

Zeven praktische zaken om op te letten als je ziek wordt op vakantie

De ANWB Alarmcentrale ontving vorig jaar honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers in het buitenland. Waar moet je op letten als je op reis in de lappenmand belandt? Zeven tips.

Algemeen | 11 jul 2019

Hoe een slechte ademhaling tal van lichaamsprocessen kan verstoren

We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. Maar we doen het niet altijd even goed, zeker niet in stressvolle tijden. Volgens fysioloog dr. Hans Keizer hebben we veel belang bij een goede ademhaling: het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Negen vragen over ademhalen.

Ontvang de nieuwsbrief