Nieuws

Algemeen | 7 mei 2019

Superhelden met (ernstig) astma

Energie
Voor elke dag heb je energie nodig om dingen te doen, maar niet elke ochtend is je batterij opgeladen om alles te doen. Goed slapen is een must!

V: Hoe zorg jij dat je toch naar school kan en met jouw vriendjes kunt spelen?

TIP: Maak een lijstje met dingen die je graag wilt doen en kies elke dag 1 onderdeel waar jij je energie in wilt steken.

Huisdieren
Dieren zijn altijd leuk om mee te spelen, maar soms word je er ook benauwd van. De haren van de hond, maar het speeksel kan een trigger zijn voor een reactie van de longen en/of de huid. En ook hierbij geldt: heb je het beestje aangeraakt; was eerst jouw handen voordat je aan het gezicht gaat zitten!

V: Bij welk vriendje kun jij niet thuis spelen omdat hij een hond heeft?

Puffertje
Medicijnen gebruik je elke dag, maar voor sommige dingen heb je extra medicatie nodig.

V: Heb jij altijd je noodmedicatie bij je.

Je moet elke dag je medicatie innemen, zo doe je dat!

Berk/Hooikoorts
Wanneer het lente wordt merk je dat je sneller benauwd wordt en moet niezen. Dit komt door de schors van de boom, maar ook door rond dwarrelend pluisjes en de natuur die in bloei staat! Dit noemen we ook wel hooikoorts en/of allergie.

V: Merk je wel eens dat je moet niezen als je op een grasveld staat?

TIP: Smeer wat vaseline in je neusgaatjes, dat houdt je pluisjes uit je holtes!

Geurtjes
De reactie op geur is niet voor iedereen hetzelfde. De een kan heel goed tegen parfum, terwijl de ander met zwaailichten naar het ziekenhuis moet worden overgebracht, omdat de langs de parfum winkel lopen al een hele opgave was. Geurtjes zijn een grote trigger voor de luchtwegen. Vaak zorgt dit voor verkramping en/of hoestbui.

V: Ken jij iemand die moet hoesten van geurtjes?
Wat vind jij ervan als je in de tram achter iemand zit die naar een parfumfles ruikt?

TIP: Bevind je je in een omgeving waar de geur je te veel wordt; sta dan op en verplaats. Ga je met regelmaat langs bij oma en doft zij zich altijd mooi voor jullie komst op, maar heb je last van haar overdaad aan parfum: deel je gedachte. Begrip moet soms gevraagd worden.

Deodorant
Na het gymmen jezelf onderspuiten met een bus deo kan voor sommige fataal zijn. Niet iedereen staat erbij stil dat deo ook parfum is, dus ook een grote trigger voor de luchtwegen kan zijn.

V: Hoe vind jij het als er met deo bussen door de ruimte wordt gespoten na de gym?

TIP: in tegenstelling tot de spuitdeo, is een roldeo vaak wel te verdragen!

Kaarsen
Bij het uitblazen van de kaarsjes op een verjaardagstaart komt rook vrij. Rook kan je luchtwegen erg irriteren. De spieren rond de luchtpijp krijgen als het ware last van kramp wat voor – acute – benauwdheid zorgt. Dit geldt dus niet alleen voor de kaarsjes op de taart, maar ook voor bijvoorbeeld een brandend huis, vuurwerk, haardvuur en een bbq!

V: Heb jij wel eens last gehad tijden een hoestbui wanneer je in aanraking kwam met rook?

TIP: draag een sjaal bij oud en nieuw! O, en wil je toch kaarsjes branden; dan zijn er altijd nog lichtjes op batterij.

Weersomstandigheden
Na regen komt zonneschijn, maar niet als je last hebt van je longen. Deze veranderingen kan zorgen voor benauwdheid, het sneller oppikken van een verkoudheid en een snotneus:

V: Weet je al voor het openen van de gordijnen wat voor weer het is, omdat jouw longen piepen? Of ken jij iemand die met zijn ogen dicht het weer kan voorspellen?

TIP: Ben je met dit weer de hort op, dan is een sjaal voor je mond een goed idee!

Vogels
Wist je dat je zelfs allergisch kunt zijn voor vogels?! De veertjes van het beestje kan een trigger zijn voor de luchtwegen, en zelfs een allergische reactie van de huid tot stand brengen.

V: Welk huisdier is denk je wel geschikt als huisdier?
Zijn er denk je dieren die wel geschikt zijn als huisdier?

TIP: Heb je de vogel aangeraakt? Vergeet dan niet jouw handen te wassen voordat jij jouw gezicht aanraakt!

Algemeen | 22 mei 2019

De Vereniging Nederland-Davos heeft nu ook een eigen QR Code

antibiotica Algemeen | 20 mei 2019

21 aanbevelingen voor verantwoord antibioticagebruik

Het onverantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier maakt bacteriën steeds sneller resistent. Dit heeft overlijdens, meer ziekenhuisopnames en een langere ziekteduur tot gevolg. In België ligt het antibioticagebruik in de ambulante sector (met vooral de huisartsen als voorschrijvers), in de woonzorgcentra en in de veeteelt hoger dan het Europese gemiddelde. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de oorzaken hiervan, en formuleerde 21 aanbevelingen om de situatie te verbeteren.

Algemeen | 18 mei 2019

Heeft u één minuutje tijd?

Het Longfonds wil graag, in samenwerking met de longfibrose patiëntenvereniging, de Stichting pulmonale hypertensie en de Vereniging Nederland Davos, mensen met een longziekte goed informeren en de gelegenheid bieden om anderen te ontmoeten en van elkaar of van deskundigen uit de zorg te leren.

Algemeen | 17 mei 2019

Verschillende longartsen vertellen over ernstig Astma

Ernstig astma kan het leven enorm beïnvloeden. Het MCL is één van de ziekenhuizen met een expertisecentrum ernstig astma. In dit filmpje van iDoctor vertellen verschillende Nederlandse longartsen, waaronder MCL-longarts Anneke ten Brinke, over ernstig astma en over de onderzoeks- en behandelmogelijkheden.

Algemeen | 15 mei 2019

Vereniging Nederland Davos in Lucht & Longen

Deze week is een online column verschenen van de Vereniging Nederland Davos in Lucht & Longen. Een online campagne met nieuws en verhalen uit de longwereld

 

Algemeen | 13 mei 2019

De waarde van een astma-adviespolikliniek

Doel
Het evalueren van het effect van een astma-adviespolikliniek (ADP) als service voor huisartsen.

Ontvang de nieuwsbrief