Nieuws

Algemeen | 14 dec 2019

Theofylline (Theolair®) uit de handel, import vervangend middel nog steeds mogelijk met artsenverklaring

Sinds enige tijd zijn Theofylline (Theolair®) retard tab in de sterktes 175, 250 en 350 mg uit de handel.

Tot juli 2019, toen nog niet duidelijk was dat Theofylline (Theolair®) definitief uit de handel zou gaan, kon het vervangende middel theofylline middels zogenaamde generieke toestemming voor import, aan patiënten worden geleverd.

Sinds juli is dit echter niet meer mogelijk, en is (net als in 2017 en eerder) een aparte artsenverklaring nodig voor terhandstelling (meer hierover op https://www.igj.nl/zorgsectoren/geneesmiddelen/geneesmiddelen-zonder-handelsvergunning/leveren-op-artsenverklaring)

Verkeerde informatie aan patiënten

Sinds 1 juli bereiken ons verschillende berichten van longpatiënten, die van hun arts of apotheker te horen krijgen dat het ook vervangende middel voor Theofylline (Theolair®) helemaal niet meer beschikbaar is.

Dit klopt echter niet. Het middel wordt ook niet geschrapt van een lijst.

Wat wel het geval is: Vanaf juli moet het vervangende middel weer door middel van een aparte artsenverklaring uit het buitenland worden geïmporteerd.

De apotheek bestelt dit dan bij de Internationale Apotheek. U kunt de tabletten vervolgens bij uw eigen apotheek ophalen. De levertijd is twee tot zeven werkdagen.

Farmanco

Is uw arts of apotheker niet op de hoogte van het vervangende middel, wijs hem dan op de website van de apothekersorganisatie KNMP.

Extra kosten niet voor rekening patiënt

Het is apothekers die het vervangende middel importeren niet toegestaan de extra kosten die zij hiervoor maken in rekening te brengen bij de patiënt. In de praktijk gebeurt dit echter met enige regelmaat.  Zorgverzekeraars hebben ons laten weten dat de apotheek afspraken maakt met de zorgverzekeraar over het verrekenen van de kosten voor import.

Wil de apotheker de kosten wel in rekening te brengen bij de patiënt, dan kan deze een klacht indienen bij (eerst) zijn apotheek, (dan) de zorgverzekeraar en (3) de SKGE (Stichting Klachten en Geschillen Eerste lijn).

 

 

Algemeen | 15 feb 2020

Nederland heeft te maken met een griepepidemie

Utrecht,Op dit moment heerst er in Nederland een griepepidemie.

Algemeen | 13 feb 2020

Hoofdseizoen hooikoorts door els op komst

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar.

Algemeen | 11 feb 2020

Longen van ex-rokers herstellen zich deels

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, want zelfs de longen van kettingrokers kunnen zich op termijn nog gedeeltelijk herstellen en hen zo beschermen tegen kanker, als ze tenminste hun verslaving volledig afzweren. Dat is de hoopvolle boodschap van een Britse studie, recent verschenen in het vooraanstaande wetenschapsblad Nature.

Algemeen | 8 feb 2020

Zorgverzekeraars en apothekers blokkeren akkoord, Recept voorschrijver regelmatig genegeerd

Patiëntenorganisaties: “Apothekers en zorgverzekeraars hindermacht voor verantwoord wisselen. Juridische stappen aanstaande

Algemeen | 7 feb 2020

Minister aan zet om medicijnakkoord rond te breien

Minister Bruno Bruins voor medische zorg moet proberen een vastgelopen overleg over (niet) wisselen van medicijnen vlot te trekken

Algemeen | 5 feb 2020

Artsen en verpleegkundigen werken samen voor beste behandeling longkankerpatiënt

Prof. Dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij zet zich in voor een goede samenwerking tussen verschillende specialismen en tussen ziekenhuizen om de kwaliteit van zorg voor elke patiënt optimaal te laten zijn.

Ontvang de nieuwsbrief