Lees voor

Type I (Direct type allergie en atopie)

Bij een type I-allergie treedt een reactie niet op bij een eerste contact met de allergie-veroorzaker. Na de eerste blootstelling vind er sensibilisatie plaats. Dit betekent dat je gevoelig wordt voor een bepaalde stof, zoals pollen, schimmels en huisstofmijt. Het lichaam gaat de specifieke allergeen herkennen en reageert daar steeds heftiger op. Het lichaam maakt IgE-antistoffen aan tegen de betreffende stof. Pas na een herhaald contact met het allergeen treedt de eigenlijke allergische reactie op.

Hoe hoger de IgE-spiegel hoe groter de kans op werkelijke verschijnselen. Daarnaast bepalen onder andere de duur en de intensiteit van de blootstelling ook de ernst van de verschijnselen.


Bij een type I allergische reactie ontstaan de klachten vaak al snel (tientallen minuten tot enkele uren) na blootstelling aan het allergeen.

Bij direct type allergie speelt atopie een belangrijke rol. Atopie is de aangeboren aanleg om te reageren op stofjes (allergenen), zoals pollen, huisstofmijt en bepaalde voedingsmiddelen. Atopische mensen lijden vaak aan meerdere directe type allergieën tegelijk; dit wordt het “atopisch syndroom” genoemd.

Voorbeelden van type I-allergie zijn:

Voor meer informatie over constitutioneel eczeem, zie https://www.thuisarts.nl/eczeem-door-erfelijke-aanleg en https://www.vmce.nl/eczeem/wat-is-eczeem.html.

Dit zijn alle aandoeningen waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.