Lees voor
Algemeen | 14 mrt 2023

WIST JE DAT… Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland een chronische aandoening heeft?

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland een chronische aandoening heeft? Dit zijn 1.3 miljoen kinderen/jongeren in Nederland. Dit varieert van astma tot...
nieuwsfoto

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland een chronische aandoening heeft?

Dit zijn 1.3 miljoen kinderen/jongeren in Nederland. Dit varieert van astma tot ADHD tot reuma etc. Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat hoe uiteenlopend de aandoeningen ook zijn, de kinderen/jongeren vaak tegen dezelfde problemen aan lopen: ze voelen zich niet altijd voldoende ondersteund. Ze ondervinden problemen op het gebied van ondersteuning op school en werk, ze worden veel vaker belemmerd door hun gezondheid, scoren lager op mentaal welbevinden, voelen zich minder thuis bij een sportvereniging, hebben vaak minder vrienden dan ze zouden willen en zien hun toekomst minder rooskleurig tegemoet.

Ze doen vaak net als ‘gezonde’ leeftijdsgenoten mee in school, sport en werk maar dit vraagt behoorlijk wat kracht en inzet van (ouders van) kinderen en jongeren zelf.

De onderzoekers gaven aan dat dit de eerste keer is dat de kinderen en jongeren (0 t/m 25 jaar) met een chronische aandoening in Nederland nauwkeurig in kaart zijn gebracht. En dat het een belangrijke boodschap is dat dus ruim een kwart van de kinderen/jongeren zich niet altijd voldoende ondersteund voelen.

(Bronnen: Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland: Omvang, samenstelling en participatie, Verwey-Jonker Instituut. En een NOS-artikel)

#JongAstma #levenmetastma

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.