Algemeen Zwangerschap en Astma | 1 nov 2022

WIST JE DAT… Tijdens de zwangerschap de controle over je astma vaak verandert?

WIST JE DAT… Tijdens de zwangerschap de controle over je astma vaak verandert? Bij ongeveer 1/3 van de vrouwen verslechtert hun astma, 1/3 merkt juist...
nieuwsfoto

WIST JE DAT…

Tijdens de zwangerschap de controle over je astma vaak verandert? Bij ongeveer 1/3 van de vrouwen verslechtert hun astma, 1/3 merkt juist een verbetering in astma symptomen en bij de overige 1/3 verandert er niks.

Exacerbaties komen veel voor tijdens de zwangerschap, met name in het derde trimester. De oorzaak van verslechterde astma tijdens de zwangerschap kan komen door hormonale veranderingen, mechanische veranderingen (verandering van lichaam) of door veranderingen in medicatie vanwege de zwangerschap. Wanneer de astma goed onder controle is tijdens de zwangerschap is er weinig tot geen verhoogd risico op complicaties voor moeder en kind. Hoewel er altijd terughoudendheid is rondom het gebruik van medicatie tijdens een zwangerschap, zijn de voordelen van een goede astmacontrole duidelijk groter dan de potentiële risico’s van medicatie gebruik tijdens zwangerschap. Overleg altijd met je arts welke medicijnen je kan blijven gebruiken en bouw nooit medicatie af zonder overleg met je arts.

(Bron: Global Initiative For Asthma. Global Strategy for Asthma Management and Prevention, 2020)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.