Lees voor
Algemeen | 6 sep 2022

WIST JE DAT… Vermoeidheid bij astma samenhangt met de astmagerelateerde kwaliteit van leven?

WIST JE DAT… Vermoeidheid bij astma samenhangt met de astmagerelateerde kwaliteit van leven? Daarnaast is de relatie tussen vermoeidheid en astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst...
nieuwsfoto

WIST JE DAT…

Vermoeidheid bij astma samenhangt met de astmagerelateerde kwaliteit van leven? Daarnaast is de relatie tussen vermoeidheid en astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst vastgesteld.

Er zijn veel factoren die vermoeidheid bij astma kunnen veroorzaken. Hieronder een aantal fysieke oorzaken van vermoeidheid bij astma:

  • Soms kan vermoeidheid een vroeg waarschuwingssymptoom zijn waarbij mogelijk vroegtijdig actie ondernomen moet worden om een volledige aanval te voorkomen.
  • Vermoeidheid kan ontstaan wanneer de astma niet goed onder controle is.
  • Een exacerbatie kan vermoeidheid veroorzaken omdat het lichaam dan hard moet werken. Deze vermoeidheid of uitputting kan nog een tijd na de terugval aanhouden.
  • Astma kan de slaapkwaliteit beïnvloeden waardoor vermoeidheid optreedt.
  • Hoesten en overmatig gebruik van de hulpademhalingsspieren kan vermoeidheid veroorzaken.
  • Het kan zijn dat je lichaam moet compenseren om meer zuurstofrijk bloed van je longen naar de rest van je lichaam te brengen wat vermoeidheid kan veroorzaken.

Er moet verder uitgezocht worden welke fysieke, psychologische, gedrags- en systemische factoren vermoeidheid bij astma veroorzaken of in stand houden.

(Bronnen: Gunaydin et al. 2021, van Herck et al. 2018, asthma.net 2018)

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.