Adult-onset astma

Wat is adult-onset of late onset astma?

Astma begint bij veel mensen op kinderleeftijd, maar kan ook pas ontstaan op volwassen leeftijd. Dit noemen we  ‘astma op latere leeftijd’ of ‘late onset astma’. De helft van de diagnoses bij 18-plussers betreft late onset astma. Volwassenen met recent gediagnosticeerde astma hebben doorgaans aanhoudende symptomen. Ook is een verminderde longfunctie al kort na het begin van de klachten en een longfunctie die vrij snel kan afnemen kenmerkend voor deze vorm van astma. Dagelijkse medicatie kan nodig zijn om astma onder controle te houden.

Wat veroorzaakt het ontwikkelen van astma bij volwassenen?

Verschillende factoren kunnen een volwassene vatbaarder maken voor astma op latere leeftijd. Vrouwen hebben meer kans om astma te ontwikkelen na de leeftijd van 20 jaar. Hormonale schommelingen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen hierbij een rol spelen. Ook obesitas lijkt het risico op het ontwikkelen van astma op latere leeftijd aanzienlijk te vergroten. Verder wordt deze vorm van astma bij een deel van de volwassen getriggerd door allergieën. Blootstelling aan allergenen of irriterende stoffen zoals sigarettenrook, chemicaliën, schimmels, huisstof of andere stoffen die vaak voorkomen in de omgeving van de persoon (bijvoorbeeld thuis of op het werk) kan de eerste astmasymptomen bij volwassenen uitlokken. Langdurige blootstelling aan bepaalde materialen op de werkplek kan eveneens astmasymptomen bij volwassenen veroorzaken.

 

Meer informatie


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.