Astma en hormonen

Hormonen kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling en ernst van de astma. Wat hormonen zijn en op welke manier ze de astma kunnen beïnvloeden vind je op deze pagina.

We kunnen wel stellen dat hormonen een complex systeem vormen binnen ons lichaam, met meer dan 50 verschillende hormonen die actief zijn. Hormonen zijn boodschappers die door de cellen in de klieren worden gemaakt. De hormonen reguleren belangrijke processen in ons lichaam, zoals het regelen van de bloeddruk en het stimuleren van fysieke groei. Meisjes gaan bijvoorbeeld menstrueren door hormonen, terwijl jongens onder invloed van hormonen baardgroei ontwikkelen en hun stem verandert.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en ernst van astma. Voor de puberteit komt astma bijvoorbeeld vaker voor bij jongens dan bij meisjes, terwijl na de puberteit meer vrouwen dan mannen astma hebben. Dit opmerkelijke verschil wordt mede verklaard door de invloed van geslachtshormonen. De balans van deze hormonen varieert niet alleen tussen mannen en vrouwen, maar ook tijdens verschillende levensfases, zoals de menstruatiecyclus, zwangerschap, overgang en menopauze. Bij mannen, die geen maandelijkse cyclus hebben, kan astma door andere factoren beïnvloed worden.

Op deze speciale pagina ontdek je op welke manier hormonen en hormoonschommelingen het astma kunnen beïnvloeden. We hebben deze informatie onderverdeeld in vier categorieën: De rol van hormonen bij astma, Premenstrueel astma, Astma tijdens de overgang en menopauze, en Astma en zwangerschap. Bij ‘de rol van hormonen bij astma’ bespreken we de invloed van verschillende klieren zoals de schildklieralvleesklier, bijnieren en voortplantingsorganen.

 

Hormonen in het kort

Hormonale balans

In ons lichaam werken verschillende delen samen om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. In het hoofd zitten daarvoor twee belangrijke delen, de hypothalamus en de hypofyse. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat hormonen op de juiste manier worden aangemaakt en gebruikt. Zo regelen ze bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur, het honger en dorstgevoel en het slaap/waakritme.

Om hun werk te kunnen doen, hebben hormonen de bloedbaan nodig. Zo kunnen ze bij de juiste weefsels en organen terechtkomen, zoals vetweefsel, longen, hart, maag en darmen. Sommige hormonen, de wateroplosbare, kunnen direct met het bloed meereizen, terwijl andere, niet-wateroplosbare hormonen, eerst aan eiwitten moeten binden voordat ze kunnen verplaatsen.

Als alles goed verloopt, functioneren onze lichaamsprocessen zoals ze horen te doen en voelt iemand zich over het algemeen goed.

Hormoonschommelingen

Schommelingen in de hormonen kunnen diverse klachten geven. Zowel in het functioneren van het lichaam, maar ook in hoe onze emoties gereguleerd worden. Een voorbeeld hiervan is de vrouw vlak voor- en tijdens haar menstruatie. In deze periode kan een vrouw meer prikkelbaar zijn. Dat verbetert naarmate de hormoonsamenstelling weer verandert.

Webinar Astma & Hormonen

Dat Astma een ziekte is die flink kan klieren weten wij allemaal. Echter heeft ieder mens in 7 specifieke hormoonklieren die hormonen produceren. Deze hormonen sturen verschillende belangrijke processen aan in het lichaam. ‘’Klieren’’ hoeft dus niet alleen negatief te zijn.

Tijdens het webinar Astma & Hormonen gaan Sarah van Oord, Longarts in het HagaZiekenhuis Den-Haag en Zoetermeer en Channa van Opstal, ervaringsdeskundige, geregistreerd verpleegkundige en Kerndocent bij een hbo- opleiding tot Verpleegkundige met elkaar in gesprek over de levenssloop van zowel mannen als vrouwen en welke rol hormonen hierin spelen. Ook wordt er gesproken over op welke manier hormonen het astma van zowel mannen als vrouwen kunnen beïnvloeden.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.