“In 2010, na een operatie aan mijn neus, kreeg ik koorts die uitmondde in een longontsteking. Dit was tegen de verwachting in want ik had vóór de operatie juist een prednisonkuur gekregen om dat te voorkomen. Naast een antibioticumkuur kreeg ik weer een prednisonkuur. Daarna is het, wat mijn gevoeligheid voor infecties betreft, niet echt meer goed gekomen.”
In een tijdsbestek van enkele maanden werden bij Theo zeven verschillende bacteriën gevonden waarvoor vier ziekenhuisopnames nodig waren. Tijdens de vierde opname werd bij hem de bacterie Staphylococcus aureus gevonden. “Dat is een lastig beestje”, waarschuwde de longarts hem al meteen. Daarna kreeg Theo een scan waarop aanzienlijke schade aan de longen te zien was als gevolg van de vele infecties. Meestal leidt schade aan (kwetsbaar) weefsel tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties.
Theo: “Helaas ben ik daardoor kandidaat geworden voor het gebruik van zowel chronisch antibiotica alsook extra kuren antibiotica en/of prednison. Daar komt nog bij dat ik voor de meeste antibiotica allergisch ben, of ben geworden. Van de globaal vier bekende families antibiotica ben ik er voor drie allergisch. Momenteel worden bij mij, wanneer toch een infectie weer opdoemt, lange kuren doxycycline en prednison ingezet en als dat niet voldoende aanslaat, mag ik ‘logeren in de herberg’, zoals mijn longarts het altijd zo mooi zegt.”
Inmiddels is Theo (chronisch) drager van de bacteriën Pseudomonas en de Staphylococcus. Sinds 2010 slikt hij azitromycine, 250 milligram om de dag. Gelukkig heeft hij geen last van bijwerkingen, maar van de vele prednisonkuren heeft hij wel diabetes type 2 gekregen met daarvan weer als gevolg: polyneuropathie.
De diabetes heeft hij niet kunnen voorkomen, wel heeft hij een en ander uitgeprobeerd om de antibiotica iets te beperken, vooral ook om resistentie te voorkomen. Zo heeft hij, in overleg met zijn longarts, op proef geprobeerd om de azitromycine alleen in de winterperiode te slikken, in zijn meest risicovolle maanden. Dit bleek geen succes… in twee maanden tijd kreeg hij drie keer een luchtweginfectie. Nu zit er niets anders op dan de azitromycine dagelijks te gebruiken.
Theo: “Ik heb vroeger jarenlang probiotica ingenomen om mijzelf, vooral mijn darmen, beter te wapenen tegen chronisch gebruik van antibiotica. Ik had geen klachten, maar merkte er ook geen extra voordelen van en ben ermee gestopt. Het gaf geen verschil. Wel neem ik dagelijks echinacea omdat ik daar wel profijt van meen te hebben, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel heb ervaren, misschien wel belangrijk om te melden, is mijn ervaring met het nemen van multivitaminen. Ik kreeg onbegrepen pijn- en buikklachten. Bloedonderzoek liet zien dat mijn lichaam vitamine B6 aan het stapelen was. Ik had een veel te hoge waarde en moest acuut met die multivitaminen stoppen. Nu probeer ik zoveel mogelijk vitamines uit de voeding te halen.”
Gelukkig blijft er dat pluspuntje. Theo heeft van de antibiotica, ondanks jarenlang gebruik, geen last van bijwerkingen.
Theo Brakel
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.