Nieuws

Algemeen | 6 nov 2019

Bruins wil dat groothandels medicijnvoorraad voor vijf maanden aanhouden

Groothandels en firma’s moeten volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) voortaan zoveel medicijnen op voorraad hebben dat ze vijf maanden aan de vraag kunnen voldoen. Bruins gaat de komende tijd afspraken maken om de medicijntekorten snel weg te werken.

Op deze manier moet binnen korte tijd 85 procent van de problemen met medicijntekorten zijn weggewerkt. Het aanleggen van de voorraden moet volgend jaar al van start gaan. Het plan van Bruins kost 25 miljoen euro extra.

Na twee jaar moeten alle groothandels zijn voorzien van voldoende “ijzeren voorraden”, zoals Bruins ze noemt. De bewindsman trekt hier zo veel tijd voor uit, omdat sommige medicijnen maar een aantal keren per jaar worden geproduceerd.

Als zich nu tekorten voordoen, hoeven apothekers en groothandels minder acuut te zoeken naar alternatieven. Ook worden zij niet gedwongen om duurdere medicijnen aan te bieden.

In de wet staat wel dat groothandels buffers moeten hebben, maar er staat niet hoe groot die voorraden moeten zijn. Verder wil Bruins in Europees verband ervoor pleiten dat Europa minder afhankelijk wordt van andere landen voor de productie en aankoop van geneesmiddelen.

Bron: www.nu.nl
Algemeen | 15 feb 2020

Nederland heeft te maken met een griepepidemie

Utrecht,Op dit moment heerst er in Nederland een griepepidemie.

Algemeen | 13 feb 2020

Hoofdseizoen hooikoorts door els op komst

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar.

Algemeen | 11 feb 2020

Longen van ex-rokers herstellen zich deels

Het is nooit te laat om te stoppen met roken, want zelfs de longen van kettingrokers kunnen zich op termijn nog gedeeltelijk herstellen en hen zo beschermen tegen kanker, als ze tenminste hun verslaving volledig afzweren. Dat is de hoopvolle boodschap van een Britse studie, recent verschenen in het vooraanstaande wetenschapsblad Nature.

Algemeen | 8 feb 2020

Zorgverzekeraars en apothekers blokkeren akkoord, Recept voorschrijver regelmatig genegeerd

Patiëntenorganisaties: “Apothekers en zorgverzekeraars hindermacht voor verantwoord wisselen. Juridische stappen aanstaande

Algemeen | 7 feb 2020

Minister aan zet om medicijnakkoord rond te breien

Minister Bruno Bruins voor medische zorg moet proberen een vastgelopen overleg over (niet) wisselen van medicijnen vlot te trekken

Algemeen | 5 feb 2020

Artsen en verpleegkundigen werken samen voor beste behandeling longkankerpatiënt

Prof. Dr. Joachim Aerts is hoofd van de afdeling longgeneeskunde in het Erasmus MC. Hij zet zich in voor een goede samenwerking tussen verschillende specialismen en tussen ziekenhuizen om de kwaliteit van zorg voor elke patiënt optimaal te laten zijn.

Ontvang de nieuwsbrief