Astma vaststellen onder de zes jaar kan lastig zijn. Onderzoeken als een longfunctietest zijn namelijk pas mogelijk na de zes jaar. Hoe de diagnose van peuterastma of astma-gerelateerde klachten dan wel tot stand komt, lees je hier.
Als je met je kind vanwege klachten als benauwdheid, piepen of hoesten naar de huisarts gaat, dan zal deze in eerste instantie vragen stellen, zoals:
Met deze vragen probeert de huisarts duidelijkheid te krijgen over de klachten en de mogelijke oorzaak van deze klachten. Ook zal de arts je kind willen onderzoeken. De arts zal kijken naar de manier van ademhalen en met een stethoscoop naar de longen luisteren. Daarnaast zal er waarschijnlijk een algemeen lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarbij er gekeken wordt naar de algemene conditie van uw kind. Er zal dan met name aandacht zijn voor de neus, mond- en keelholte, oren, borstkas, buik en ademhaling. Op basis hiervan wordt gekeken of er belemmeringen zijn bij de ademhaling.
Op basis van de bevindingen van dit lichamelijk onderzoek en de antwoorden op de gestelde vragen, zal de arts indien mogelijk een diagnose stellen. Longfunctieonderzoek en andere onderzoeken waarmee astma gediagnosticeerd kan worden, zijn namelijk pas mogelijk vanaf zes jaar. De diagnose kan zijn peuterastma, maar soms blijft die diagnose uit en worden het astma-gerelateerde klachten genoemd. Als er twijfels blijven over de diagnose, kan de huisarts het kind doorverwijzen naar een kinder(long)arts. In de meeste gevallen zijn peuterastma of astma-gerelateerde klachten goed te behandelen. In veel gevallen kan de huisarts deze behandeling uitvoeren. De behandeling bestaat uit het geven van uitleg en begeleiding en het voorschrijven van inhalatiemedicijnen. Ook het vermijden van prikkels is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Meer weten over de behandeling van peuterastma/astma-gerelateerde klachten? Kijk dan hier.
Astma vaststellen onder de zes jaar kan lastig zijn. Onderzoeken als een longfunctietest zijn namelijk pas mogelijk na de zes jaar. Hoe de diagnose van peuterastma of astma-gerelateerde klachten dan wel tot stand komt, lees je hier.
Ook zal de arts je kind willen onderzoeken. De arts zal kijken naar de manier van ademhalen en met een stethoscoop naar de longen luisteren. Daarnaast zal er waarschijnlijk een algemeen lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarbij er gekeken wordt naar de algemene conditie van uw kind. Er zal dan met name aandacht zijn voor de neus, mond- en keelholte, oren, borstkas, buik en ademhaling. Op basis hiervan wordt gekeken of er belemmeringen zijn bij de ademhaling.
Longfunctieonderzoek en andere onderzoeken waarmee astma gediagnosticeerd kan worden, zijn namelijk pas mogelijk vanaf zes jaar.
De diagnose kan zijn peuterastma, maar soms blijft die diagnose uit en worden het astma-gerelateerde klachten genoemd. Als er twijfels blijven over de diagnose, kan de huisarts het kind doorverwijzen naar een kinder(long)arts.
In de meeste gevallen zijn peuterastma of astma-gerelateerde klachten goed te behandelen. In veel gevallen kan de huisarts deze behandeling uitvoeren. De behandeling bestaat uit het geven van uitleg en begeleiding en het voorschrijven van inhalatiemedicijnen.
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.