Allergie onderzoek
Om er achter te komen of u een allergie heeft kan de arts, aanvullend op uw verhaal, verschillende testen doen.
Er zijn verschillende soorten allergietesten. Welke test geschikt is, is afhankelijk van het type allergische reactie.
Wanneer een contactallergie wordt vermoed kunnen de zogenaamde plakproeven worden gedaan. De verdachte allergenen worden met behulp van pleisters aangebracht op de rug van de persoon. Na 48 uur worden de pleisters verwijderd en 24 uur daarna wordt de huid gecontroleerd. Op de plek waar de huid in aanraking is geweest met de allergenen waar men allergisch voor is ontstaat roodheid en zwelling, soms zelfs een blaar. Alle stoffen kunnen in principe worden getest die er van verdacht worden een contactallergie te veroorzaken. Plakproeven worden niet toegepast voor de diagnose van voedselallergie.
Voedsel- en inhalatieallergieën kunnen o worden vastgesteld door middel van een bloedtest. Men onderzoekt dan of een bepaald soort eiwitten (het IgE) in het bloed aanwezig is. Deze test noemt men ook wel RAST-test.
Huidallergietest
Bij een huidallergietest wordt er getest op verschillende allergenen. De meest voorkomende zijn huisdieren, huisstofmijt, boom-/graspollen en bepaalde schimmels.
Met een dunne naald worden de allergenen volgens een vast patroon in de onderarm geprikt. Door dat patroon is bekend op welke plek welk allergeen is ingespoten. De allergenen moeten twintig minuten inwerken en in die tijd wordt er gekeken of er al dan niet een reactie optreedt. Dat is te zien aan een verdikking van de huid of aan het rood worden ervan, vergelijkbaar met een muggenbult.
Eventueel opgetreden allergische reacties zullen vrij snel na het onderzoek vanzelf verdwijnen.
Wanneer de te testen persoon reeds bepaalde medicatie tegen allergieën gebruikt, kan hem of haar worden verzocht daar een aantal dagen vóór de huidallergietest mee te stoppen. Deze medicatie kan tijdens de test immers valse resultaten veroorzaken.
Eliminatietest
Bij deze test wordt contact met het verdachte allergeen geheel gestopt (eliminatie).
Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen, wordt men weer blootgesteld aan het verdachte allergeen (provocatie). Als de klachten hierdoor weer terugkomen of verergeren is het bewijs voor de allergie geleverd. Bij heftige allergische reacties is de aanwezigheid van een gespecialiseerde arts en middelen ter bestrijding van de reactie noodzakelijk.
Testresultaten
De uitslagen van bovenstaande testen geven alleen aan of iemand gevoelig is voor het allergeen waarop getest wordt. Een positieve uitslag wil niet zeggen of iemand allergisch is. Alleen door een diagnose in combinatie met het verhaal/allergeen gerelateerde klachten kan gezegd worden of iemand allergisch is.
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.