Lees voor

Biologicals

Biologicals zijn medicijnen die de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam remmen. Deze medicijnen kunnen astma beter onder controle krijgen en de klachten verminderen.

Biologicals

Biologicals bestaan geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit. Ze remmen de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam bij ernstig astma. Ze grijpen in op een bepaalde stap in het chronische ontstekingsproces van astma. De bestaande biologicals richten zich met name op de allergische –  of eosinofiele ontstekingsreactie. (Eosinofielen zijn witte bloedcellen die de ontsteking in de longen erger kunnen maken, zie LINK fenotypes bij soorten astma). Dit voorkomt schade aan de longen en zorgt ervoor dat mensen met ernstig eosinofiel astma zich beter voelen.

Biologicals worden toegediend via een infuus of injectie. Of iemand in aanmerking komt voor een behandeling met een biological wordt bepaald door de longarts. Vaak vind er afstemming plaats in of in nauw overleg met een kennis- of behandelcentrum voor patiënten met ernstig astma.

Verschillende biologicals

Er zijn momenteel 6 verschillende Biologicals in Nederland, die ieder een bepaalde stap in het ontstekingsproces remmen. Zo remt bijvoorbeeld Mepolizumab en Reslizumab de antistof IL-5.

  1. Omalizumab (anti-IgE):  ernstig allergisch (IgE gemedieerd) astma – onderhuids 1x/ 2-4 weken. Vermindert respons op virussen, anti inflammatoir.
  2. Mepolizumab (anti-IL-5): ernstig eosinofiel astma. Onderhuids 1x/ 4 weken.
  3. Reslizumab (anti-IL-5): ernstig eosinofiel astma volwassenen. Infuus 1x/ 4 weken.
  4. Benralizumab (anti-IL-5R): ernstig eosinofiel astma. Onderhuids 1x/ 4-8 weken.
  5. Dupilumab (anti-IL-4R): ernstig type 2 astma (allergisch/eosinofiel astma).Werkt op eosinofiel, IgE, FeNO. Onderhuids 1x/ 2 weken.
  6. Tezepelumab: dit medicijn bevindt zich nog in een onderzoeksfase

Tezepelumab is een 6e biological in opkomst. Volgens de literatuur werkt het middel op het stofje TSLP wat vrij aan het begin staat van de ontstekingsreactie (inflammatie). Ongeveer op het niveau van het slijmvlies waar de astmaprikkels het lichaam binnenkomen (zie afbeelding). Dat betekent dat dit middel waarschijnlijk een vrij breed werkingsgebied heeft op zo’n beetje alle vormen van onderliggende ontsteking, ook de niet-eosinofiele ontsteking dus.

Voor neutrofiel astma zijn nu nog geen biologicals beschikbaar. Er loopt wel onderzoek met een biological voor neutrofiel astma, dus wellicht in de (nabije) toekomst.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.