Lees voor
Algemeen | 1 okt 2019

Medicijngebruik tijdens zwangerschap kan astma bij kinderen voorkomen

Astma bij kinderen kan worden voorkomen als zwangere vrouwen hun medicijnen trouw blijven gebruiken, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Veel aanstaande moeders stoppen of verminderen...
nieuwsfoto

Astma bij kinderen kan worden voorkomen als zwangere vrouwen hun medicijnen trouw blijven gebruiken, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Veel aanstaande moeders stoppen of verminderen hun medicijngebruik. Dit kan astma-aanvallen tot gevolg hebben en een negatieve invloed op het ongeboren kind. Het Longfonds adviseert hen medicijnen te blijven gebruiken, wel altijd in overleg met hun arts. 

Moeders verminderen hun medicijngebruik met de beste bedoelingen. Ze denken dat hun astma-medicijnen nooit goed kunnen zijn voor hun ongeboren kind. Dit is een misvatting die nu is aangetoond door een onderzoeksteam in het Australische Newcastle. Sterker nog: de medicijnen voorkomen juist dat de kinderen na hun geboorte astma ontwikkelen.
In het onderzoek zijn de kinderen van 179 moeders met astma gevolgd totdat ze de leeftijd van zes jaar bereikten. Van de moeders die gedurende hun zwangerschap hun medicijnen bleven innemen, kreeg slechts 25,9 procent astma tegen 43,2 procent bij de groep die geen medicijnen gebruikte.

Bezorgdheid

Het Longfonds adviseert zwangere vrouwen daarom niet uit bezorgdheid te stoppen met medicijnen. ‘Het kan dus juist beter zijn voor het ongeboren kind om daarmee door te gaan, maar neem deze beslissing altijd in overleg met je eigen behandelend arts. Er zijn immers veel vormen van astma met evenzo verschillende behandelingen,’ zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Bron: www.longfonds.nl

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.