Medicijntekort blijft zeer zorgelijk
Gepubliceerd: 13 aug 2024Hierbij weer een update over de bestaande tekorten op astmamedicijnen. Deze zomer lijkt de hoogste nood iets af te nemen als een aantal varianten van salbutamol weer beschikbaar is. Maar helaas blijft de situatie nog zeer zorgelijk. Sommige tekorten zijn nog steeds nijpend. Zo zijn een aantal Aersols Salbutamol en Airomir en de Atrovent verneveloplossing nog steeds niet leverbaar. Sommige medicijnen komen pas in het vierde kwartaal van dit jaar of in het 1e kwartaal van 2025 beschikbaar volgens Farmenco, die de medicijntekorten registreert.
Wij vinden het samen met Longfonds en de Long Alliantie Nederland (LAN) een zorgelijke situatie dat mensen met astma of een andere longziekte de dupe worden en blijven van deze medicijntekorten. Voor hen is de beschikbaarheid van medicijnen van levensbelang en hebben de tekorten grote impact. Mensen leven met pijn, stress en blijvende gezondheidsschade.
Maatregelen politiek Zoals we in een vorige update hebben aangegeven heeft oud minister Pia Dijkstra diverse maatregelen in gang gezet om de medicijntekorten zo goed mogelijk op te vangen. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van extra voorraden van schaarse medicijnen, waaronder Salbutamol. We hopen dat de nieuwe minister Fleur Agema hier voortvarend mee verdergaat. Samen met Longfonds, CAHAG, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Apothekersorganisatie KNMP en Patiëntenfederatie Nederland houden we goed vinger aan de pols of de gestelde maatregelen opgevolgd worden.
Wat kun je zelf doen? Vanwege de aanhoudende tekorten herhalen we een aantal algemene tips:
– Blijf over jouw situatie en de impact hiervan in gesprek met je zorgverlener en bekijk samen of er alternatieve mogelijkheden wat betreft medicijnen zijn.
– Blijf je medicijnen op tijd bestellen en zorg ervoor dat je je medicijnen, indien voldoende houdbaar, voor minimaal een maand op voorraad hebt als je er niet buiten kunt of geen vervangend middel kunt gebruiken.
– Gebruik je naast salbutamol ook onderhoudsmedicijnen? Kijk dan, evt. samen met je apotheker of zorgverlener, of je deze goed genoeg gebruikt. Zodat je minder afhankelijk van de ‘noodmedicatie’ salbutamol bent.
Inhalatiemedicijnen uit het buitenland We horen nog steeds dat mensen met hun recept voor inhalatiemedicijnen naar het buitenland gaan als deze bij de apotheker in Nederland niet beschikbaar zijn. Ons advies blijft om dit vooraf goed te bespreken met je arts of apotheker. Je moet er namelijk wel heel zeker van zijn dat je precies hetzelfde middel en dosering (fabrikant, merk, enz.) krijgt. Lees meer over het ophalen van een recept in een land binnen de Europese Unie op de website van de overheid: Medicijnen op recept krijgen binnen de Europese Unie (EU) | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl.