Lees voor
Algemeen | 23 mrt 2023

Nu live: vernieuwd Longforum – dé online ontmoetingsplek voor mensen met een longziekte en hun naasten 

Mensen met een longziekte en hun naasten kunnenelkaar vanaf vandaag ontmoeten op het vernieuwde Longforum van Longfonds! Een eigentijdse online omgeving waar zij ervaringen kunnen...
nieuwsfoto

Mensen met een longziekte en hun naasten kunnenelkaar vanaf vandaag ontmoeten op het vernieuwde Longforum van Longfonds! Een eigentijdse online omgeving waar zij ervaringen kunnen uitwisselen en advies kunnen vragen aan elkaar en professionals.​

‘In een wereld die steeds digitaler wordt, willen we mensen met een longziekte een vertrouwde plek bieden. Een plek waar zij hun verhalen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Waar ze herkenning vinden en zich thuis voelen. Voor dit alles kunnen zij terecht op het vernieuwde Longforum’, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds.

Deelnemer Esther over het Longforum: Het geeft mij veel steun om te weten dat er andere mensen zijn die tegen dezelfde dingen aanlopen als ik. Het is namelijk belangrijk dat je je begrepen en gehoord voelt.’

Elkaar helpen

Het Longforum is al jarenlang de online gemeenschap voor mensen met een longziekte, hun naasten en zorgverleners. Omdat de website verouderd was, hebben we het in een nieuw jasje gestoken.

De kracht van het Longforum zit in de gesprekken die de deelnemers met elkaar voeren en de bereidheid om elkaar verder te helpen. Want samen weet je meer. Door het delen van ervaringen en het uitwisselen van tips en adviezen geven deelnemers op het Longforum elkaar nieuwe inzichten en een extra steuntje in de rug. Dit helpt in het dagelijks leven met een longziekte.

Deelnemer Suus: Het Longforum heeft mij regelmatig geholpen in het omgaan met mijn longziekte. Door de gesprekken die ik daar voer, leer ik dingen accepteren. Zoals het gebruik van hulpmiddelen. Deze gesprekken verbreden mijn kijk op bepaalde zaken en dat vind ik fijn.

Vragen aan professionals

Mensen met een longziekte kunnen op het Longforum een vraag voorleggen aan een professional. Een team van deskundige (long-)artsen, longverpleegkundigen en een diëtist beantwoorden deze vragen. En de Longfonds Advieslijn is er voor alle niet-medische vragen.

Longarts Luuk Willems:Mensen met een longziekte kunnen op het Longforum vragen stellen en reageren op elkaars vragen. Ik vind dat een hele goede manier om je zorgen en ervaringen te delen.’

Herkenning en steun

We zien dat de deelnemers op het Longforum veel verbondenheid ervaren. De contacten met andere mensen met een longziekte geven herkenning, erkenning en steun.Enorm belangrijk in het leren omgaan met een chronische ziekte. Het is bewezen dat contact met lotgenoten een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van mensen.Niet alleen voor mensen met een longziekte maar ook voor hun naasten.

Deelnemer Ineke: ‘Ik heb astma en vind het heel fijn om ervaringen van anderen te horen. Op het Longforum kom ik in contact met lotgenoten die ik anders niet zou ontmoeten. Dit kan je een extra steuntje in de rug bieden.’  

Onderdeel van Longfonds

Het Longforum is onderdeel van Longfonds en vormt een belangrijk speerpunt binnen ons lotgenotenprogramma.

Digitaal lotgenotencontact via het Longforum helpt mensen met een longziekte het heft in eigen handen te nemen. Het biedt nieuwe mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemden. Zo kunnen veel meer mensen met een longziekte elkaar vinden en ondersteunen. Op een laagdrempelige manier die goed aansluit bij deze tijd waarin mensen met een kwetsbare gezondheid niet graag in grote groepen bij elkaar komen.’ zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds.

Nieuwsgierig naar wat het Longforum jou te bieden heeft? Ga naar www.Longforum.nl, lees de ervaringen anderen en praat mee.

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.