Pinda-allergie kan voorkomen worden
Gepubliceerd: 25 mei 2018Op de Pindapoli kijkt een multidisciplinair team bestaande uit een kinderarts-allergoloog, diëtisten en kinderverpleegkundigen of het veilig is om baby´s vanaf 4 maanden met ernstig eczeem pindakaas te laten eten. Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met ernstig eczeem voorkomen kan worden door in de leeftijd tussen 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en het regelmatig te blijven eten hiervan. In tegenstelling tot wat vroeger vaak geadviseerd werd, is het dus van belang om vroeg te starten met het geven van verwerkte pinda om een allergie te voorkomen.
Kinderarts-allergoloog en onderzoeker Dirk Verhoeven heeft de Pindapoli opgericht om ouders veilig, snel en doeltreffend te ondersteunen met de vroege introductie van pindakaas. Verhoeven: “Kinderen met ernstig eczeem ontwikkelen vaak een pinda allergie doordat zij via de kapotte huid als eerste in aanraking komt met pinda. De huid is daar geen goede plek voor. Als jonge kinderen pinda via de goede weg, namelijk de darm, binnenkrijgen is de kans op een allergie veel kleiner.”
Behandeling op één dag
Tijdens het polibezoek krijgen kinderen ´s ochtends een allergietest. Als blijkt dat het medisch verantwoord is, krijgen ze onder begeleiding dezelfde middag pindakaas te eten. Dit wordt in kleine hoeveelheden door een fruit- of groentehapje gemengd. Diëtisten begeleiden de ouders na het bezoek met de verdere opbouw van pindakaas in de voeding. Zij houden het verloop nauwgezet in de gaten. “Een pinda allergie is heel vervelend. Als je de allergie eenmaal ontwikkeld hebt, is het vaak van blijvende aard”, aldus Verhoeven. “Maar als je vroeg start is het goed te voorkomen. Daarom wilde ik zorgen voor een veilige en snelle manier om ouders te helpen. Op de Pindapoli kunnen we dat in één dag realiseren. Dit is de kans voor ouders om een allergie te voorkomen.”
Bron: Gezondheid.be