Richtlijn Astma bij kinderen voor zorgverleners aangepast
Gepubliceerd: 14 dec 2024De richtlijn Astma bij kinderen is aangepast. Vijf modules in deze richtlijn zijn vernieuwd op basis van nieuwe wetenschappelijk inzichten. De richtlijn geeft adviezen aan zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen tot 18 jaar met (mogelijk) (acuut) astma in het ziekenhuis.
Astma komt bij ongeveer vijf tot tien procent van de kinderen in Nederland voor. We spreken van acuut astma als de klachten plotseling erger worden en ze niet overgaan na het toedienen van medicijnen. Dit noemen we ook wel een ‘longaanval’.
In de richtlijn Astma bij kinderen zijn in de volgende 5 modules de adviezen aan zorgverleners herzien:
· De rol van FeNO (een meting van de hoeveelheid stikstofmonoxide (NO) in de uitgeademde lucht) in het traject van het stellen van de diagnose én in het aanpassen van de behandeling;
· Het behandelen met inhalatiecorticosteroïden (ICS) en/of leukotrieenreceptorantagonisten (LTRA) bij kinderen jonger dan zes jaar;
· Wanneer is immunotherapie een mogelijkheid bij kinderen met allergisch astma?
· Wanneer gebruik je een voorzetkamer of vernevelapparaat voor het toedienen van luchtwegverwijdende inhalatiemedicijnen bij een longaanval astma?
Wil je meer lezen over de herzieningen in deze richtlijn? Klik hier.
Betrokkenheid VND Het aanpassen van deze richtlijn is een samenwerking geweest tussen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), huisartsen (NHG), verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN), Longfonds en astmaVereniging Nederland en Davos.