Tips & tricks voor het geven van astma-medicijnen aan je kind
Gepubliceerd: 26 sep 2024Je kind heeft astmamedicijnen voorgeschreven gekregen. De meeste medicijnen zijn er in de vorm van een inhalator (aerosol) en geef je aan je kind met behulp van een voorzetkamer. Je kind ademt door de voorzetkamer in en uit en krijgt de medicijnen op die manier binnen. Tot +/- vier jaar gebruik je een masker op de voorzetkamer, daarna kan je kind meestal via het mondstuk ademen. Als je de medicijnen voor het eerst ophaalt bij de apotheek, zullen zij je uitleggen hoe je de medicijnen geeft aan je kind. Voor vragen kun je ook altijd terecht bij je huisarts. Is je kind onder behandeling bij een kinderarts, dan kun je vragen of een kinderlongverpleegkundige je kan helpen.
Ondanks alle informatie en tips kan het toch een uitdaging zijn om de medicijnen aan je kind te geven. Misschien is je kind nog te klein om te begrijpen waarom hij/zij medicijnen krijgt, heb je te maken met een eigenwijze peuterpuber of met een opstandig kind. Misschien vind je kind het nemen van de medicijnen spannend, voelt het zich er ongemakkelijk bij of schaamt het zich ervoor.
In dit artikel geven we je een aantal tips & tricks die het geven van de medicijnen aan je kind makkelijker kunnen maken.
Tip 1: vertel je kind wat astma inhoud en waar de medicijnen voor nodig zijn
Vanaf een jaar of twee begrijpt een kind al veel. Leg in passende taal uit dat hij/zij astma heeft en wat dat voor hem/haar betekent. Op onze pagina voor kinderen van 0 tot 6 jaar vind je uitleg die je daarbij kan helpen. Leg je kind vervolgens uit waarom het medicijnen nodig heeft en wat die medicijnen doen. Vertel bijvoorbeeld dat hij/zij door de medicijnen weer makkelijker zal kunnen ademen, minder hoeft te hoesten en weer beter kan rennen, springen en spelen.
Leg je kind ook uit hoe vaak en wanneer de medicijnen genomen moeten worden. Misschien is dit alleen bij benauwdheid, hoesten of andere astmaklachten die je herkent bij je kind, maar het kan ook zijn dat je kind daarnaast medicijnen heeft gekregen voor dagelijks gebruik.
Tip 2: vertel hoe het nemen van de medicijnen in zijn werk gaat en doe alles eerst voor bij de knuffel van je kind of bij jezelf
Het nemen van astmamedicijnen is nieuw voor je kind. Dit kan spanning met zich meebrengen, als hij/zij niet weet wat er gaat gebeuren. Neem je kind daarom mee in alle stappen die erbij komen kijken. Ga samen de medicijnen ophalen bij de apotheek, pak ze samen uit en laat je kind uitgebreid alles bekijken. Leg je kind uit dat het nemen de medicijnen geen pijn doet en niet vies smaakt. Vertel daarna welke stappen er volgen bij het innemen van de medicijnen. Probeer dit samen met je kind uit op een knuffel of pop of misschien vind je kind het wel fijn als jij het eerst voordoet. Laat je kind vervolgens zonder de medicijnen de voorzetkamer uitproberen. Gaat je kind een masker gebruiken, laat hem/haar dit dan ook uitproberen. En misschien wil je kind de voorzetkamer wel versieren met stickers?
Tip 3: ga je de medicijnen geven, zorg voor een goede houding
Iedere inhalator en iedere voorzetkamer werkt net een beetje anders. Kijk voor uitleg per puffer en per voorzetkamer op www.inhalatorgebruik.nl. Daar vind je niet alleen uitleg, maar ook duidelijke video’s.
Zeker de eerste keren van het geven van de medicijnen, is het belangrijk dat je kind zich er veilig bij voelt. Is je kind nog klein, zet het dan bij je op schoot. Is je kind erg onrustig en wil het niet stilzitten. Dan is de kinderstoel misschien een goede plek. Oudere kinderen kun je op een stoel voor je zetten. Belangrijk is vooral dat je kind goed rechtop zit.
Plaats de inhalator in de voorzetkamer, controleer of de mond van je kind leeg is en plaats het masker over neus en mond. Hou de voorzetkamer daarbij horizontaal. Zorg dat je kind zijn/haar hoofd iets achterover houdt. Druk op de inhalator, zodat de medicijnen in de voorzetkamer komen en laat je kind vijf keer rustig in- en uitademen. Zorg ervoor dat het masker goed blijft zitten. Op deze manier krijgt je kind de medicijnen het beste binnen.
Tip 4: gezicht wassen en mondspoelen
Door het inhaleren via het masker kan er medicijn op het gezicht van je kind achterblijven. Was daarom zijn/haar gezicht na het geven van de medicijnen. Belangrijk is ook om de mond van je kind te spoelen of de tanden te poetsen. Medicijnen die je inhaleert kunnen namelijk zorgen voor schimmelinfecties in de mond. Sommige medicijnen kunnen ook de gezondheid van de tanden beïnvloeden. Vertel daarom aan je tandarts dat je kind astmamedicijnen gebruikt. Hij/zij kan dan inschatten of vakere controle nodig is.
En vergeet niet de voorzetkamer schoon te maken naar voorschrift van het type dat je hebt! Ook dit vind je op www.inhalatorgebruik.nl
Tip 5: geef je kind een dikke knuffel
Het nemen van medicijnen is niet niks voor kinderen! Geef je kind een dikke knuffel of creëer op een andere manier een fijn moment na het nemen van de medicijnen.
Tip 6: laat je niet ontmoedigen
Lukt het niet meteen om je kind de medicijnen goed in te laten nemen? Verzet je kind zich ertegen? Of gaat het gepaard met strijd en tranen? Dat is niet meer dan begrijpelijk! Voor jou en je kind is dit nieuw. Neem de tijd, leg alles zo vaak uit als nodig, betrek knuffels en poppen erbij en kijk naar wat je kind nodig heeft om er om positief gevoel bij te hebben. Vraag je partner om hulp, doe het samen. Lukt het echt niet? Vraag dan om hulp bij je huisarts, apotheek, kinderlongverpleegkundige of kinderarts.
Tip 7: zorg voor een routine
Heeft je kind dagelijkse medicijnen voorgeschreven gekregen? Zorg dat je een vast moment vindt dat past in jullie dagelijkse routine. Bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds voor het tandenpoetsen. Kijk wat bij jou en je kind past hierin. Het gaat er vooral om dat je duidelijkheid creëert naar je kind. De meeste kinderen doen het goed op rituelen en routines.
Is je kind zelfstandig genoeg? Leer hem/haar dan zelf zijn medicijnen in te nemen. Door ze het vertrouwen te geven dat ze dit kunnen, stuit je mogelijk op minder weerstand voor de medicijnen.
Tip 8: is je kind oud genoeg? Mogelijk kan het dan over op een ander soort puffer
Naast inhalatoren met voorzetkamer, zijn er ook astmamedicijnen die je met andere soort apparaatjes kunt innemen. Deze zijn kleiner, makkelijker mee te nemen en vallen minder op. Voor kinderen die zich bijvoorbeeld op school beginnen te schamen voor het innemen van de medicijnen, kan dit een oplossing zijn. De meeste apparaatjes zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Belangrijk is dan wel dat je kind krachtig genoeg kan in- en uitademen. Dit kan de huisarts of kinderlongverpleegkundige met jou en je kind bekijken. Er zijn ook oefeningen voor om dit te trainen.
Heb je nog andere vragen? Stel ze ons via info@nederland-davos.nl.