Dit webinar gaat over astma en hoesten en is nu beschikbaar om terug te kijken
Hoesten is een bekende klacht bij veel mensen met astma. Maar je hebt hoesten en hoesten. Hebben we het over een prikkelhoestje, praten we over een hoest met veel slijmproductie, of juist een vastzittende hoest? Of misschien heb je wel eens van chronische hoest gehoord?
Eigenlijk is hoesten een mooi beschermingsmechanisme van ons lichaam, maar wanneer je veel en vaak of misschien wel chronisch hoest kan dat veel impact hebben op je kwaliteit van leven. Hoesten hoort niet alleen bij astma, het kan ook een andere oorzaak hebben. Terugkerend hoesten kan echter wel worden veroorzaakt door astma.
In dit webinar bespreekt longarts Dr. Niels Patberg het onderwerp (chronisch) hoesten en astma. Hij gaat onder andere in op de oorzaken van hoesten, verschillende soorten hoest en mogelijke behandelingen/oplossingen voor hoesten. Ineke van Dijk-Hoen deelt haar ervaring met hoesten.
Longarts in het Isala Zwolle
Ervaringsdeskundige
Gespreksleider
Hoesten is het meest voorkomende symptoom waarvoor patiënten naar de huisarts gaan. Hoesten is een beschermende reflex. Met hoesten worden dingen die niet in de longen horen, verwijderd, vaak met een snelheid van 150 km/h.
Een chronische hoest, die vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, kan de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Astma hoeft niet de enige oorzaak te zijn; vaak zijn er meerdere oorzaken tegelijk.
Hoesten kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, maagzuur en dergelijke. Een sputumkweek leidt vaak tot de oorzaak en kan helpen bij het stellen van een gerichte behandeling. In het webinar komen verschillende behandelingen aan de orde.
Veel mensen hebben last van chronische hoest. In hoestpoli’s kan dit behandeld worden. Nederland kent verschillende hoestpoli’s, waaronder:
In het CWZ Nijmegen hebben ze het Hoestspreekuur.
Hoesten komt vaak voor bij kinderen. Dit kan een symptoom van astma zijn, maar is meestal normaal. Wanneer is er sprake van langdurig, chronisch hoesten en is het nodig om hiervoor naar de dokter te gaan? Deze en veel meer vragen worden beantwoord door Rosalie Linssen (kinderarts in opleiding) en Caroline Kosterink Brackel (kinderlongarts) in de podcast van Kind bij de Dokter volgens het format 7 vragen, 7 antwoorden en 7 tips. De podcast luister je hier.
Naast de podcast vind je op de website van Kind bij de dokter antwoord op veel voorkomende vragen over hoesten en tips die helpen bij het voorbereiden van je kind bij een eventueel doktersbezoek voor het hoesten. Ook vind je er een folder waarin je de informatie uit de podcast terug kunt lezen.
Komt het hoesten bij jouw kind wel door astma? Meer informatie over astma bij kinderen lees je hier.
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.