Lees voor
Algemeen | 15 mrt 2021

Wist je dat… Het ook bij inspanningsastma heel belangrijk is om toch te blijven bewegen/sporten

Het ook bij inspanningsastma heel belangrijk is om toch te blijven bewegen/sporten ondanks dat de inspanning de astma-aanval uitlokt? Net als bij gezonde personen heeft...
nieuwsfoto

Het ook bij inspanningsastma heel belangrijk is om toch te blijven bewegen/sporten ondanks dat de inspanning de astma-aanval uitlokt? Net als bij gezonde personen heeft bewegen een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven. Het heeft geen effect op longfunctie en astmasymptomen maar het kan wel een gevoel van kortademigheid (die niet bepaald wordt door verminderde luchtdoorstroming) verminderen. Het algemeen beweegadvies is dagelijks ten minste een half uur matig intensieve beweging.

Uit onderzoek blijkt dat bij jonge mensen zwemmen wel tot verbetering van longfunctie leidt, het nadeel hierbij is de blootstelling aan chloor. Er is onvoldoende bewijs om een bepaalde vorm van fysieke activiteit boven een andere vorm aan te bevelen.

(Bronnen: Global Initiative For Asthma, Zorgstandaard volwassenen LAN, longfonds: sporten met astma, NHG richtlijn astma bij volwassenen, Asthma UK)

 

Laatste nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws over (leven met) astma en onze vereniging. Wekelijks plaatsen wij hier nieuwe items!

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.