Alvleesklier banner

Alvleesklier en astma

De alvleesklier produceert het hormoon insuline. Problemen met insuline door diabetes of medicatie hebben invloed op de ernst van astmaklachten.

In de buik zit de alvleesklier. De alvleesklier is verantwoordelijk voor diverse processen in het lichaam, waaronder het produceren van de hormonen insuline en glucagon. Deze hormonen reguleren de bloedsuikerspiegel in het lichaam.

Diabetes mellitus (Suikerziekte)

Bij diabetes, ook bekend als suikerziekte, zowel type 1 als type 2, is er een probleem met insuline. Bij type 1 diabetes wordt helemaal geen insuline aangemaakt, terwijl bij type 2 diabetes insuline nog wel geproduceerd wordt, maar het lichaam hier onvoldoende op reageert (insulineresistentie). In sommige gevallen kan de alvleesklier bij type 2 diabetes ook minder insuline produceren. Beide vormen kunnen leiden tot een te hoge bloedsuikerspiegel, wat hyperglykemie (hyper) kan veroorzaken en schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Een te lage bloedsuikerspiegel, oftewel hypoglykemie, kan optreden wanneer er te veel insuline wordt toegediend, bijvoorbeeld door insuline-injecties of bepaalde medicatie. Hypoglykemie kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke behandeling.

Diabetes, corticosteroïden en astma

Mensen die synthetische corticosteroïden, zoals prednison en dexamethason gebruiken, lopen ook een verhoogd risico op hyperglykemie. Het gebruik van corticosteroïden kan namelijk leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels doordat deze medicijnen de insulinespiegels beïnvloeden en de gevoeligheid voor insuline verminderen. Gelukkig normaliseert de bloedsuikerspiegel vaak nadat de behandeling met het medicament is gestopt.

Mensen met diabetes type 2, vooral als ze ook overgewicht hebben, kunnen vaak klachten van astma ervaren en een instabiele astma ontwikkelen. Het goede nieuws is dat wanneer leefstijlinterventies worden toegepast, zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), diabetes type 2 in sommige gevallen ongedaan kan worden gemaakt. Door gewichtsverlies wordt het lichaam minder belast en kan de pancreas in sommige gevallen weer wél voldoende insuline produceren.

Op volwassen leeftijd lijken mensen met diabetes type 2 vaak ernstigere astmaklachten te hebben. Diabetes type 1 lijkt daarentegen mogelijk een beschermend effect te hebben tegen astma, hoewel het belangrijk is op te merken dat diabetes zelf een ernstige aandoening blijft.

 

 

Meer over astma en hormonen


Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.