Contactallergenen:
Zonneallergie
Bijzonder type contactallergeen is zonneallergie. Deze valt onder type IV reactie.
Bij een zonneallergie ontstaan jeukende bultjes, blaasjes en schilfers op de lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de zon. Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen.
Indien u weet dat u last heeft van een zonneallergie is het raadzaam om uit de zon te blijven of het licht van de zon tegen te houden met een goede sunblock. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek.
Het KNMI geeft zon-krachtinformatie op https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht.
Ook op buienradar is een UV kracht per dag te zien: https://www.buienradar.nl/nederland/zon-en-wolken/zonkracht-uv
Huiduitslag
Sommige stoffen kunnen samen met UV-licht huiduitslag veroorzaken.
Er zijn 2 soorten huiduitslag:
stoffen welke in combinatie met UV-licht huiduitslag kunnen geven:
Bijvoorbeeld: sommige antibiotica, antischimmelmiddelen, ontstekingsremmers, medicijnen tegen acné, antidepressiva, medicijnen bij diabetes.
Let op: Er bestaat ook een aantal medicijnen dat in combinatie met zonlicht een allergische reactie kan geven, die lijkt op eczeem. De kans daarop is veel kleiner dan de chemische reactie, maar hierbij kan de uitslag ook voorkomen op delen van de huid die niet aan het zonlicht zijn blootgesteld.
Raadpleeg de bijsluiter of vraag de apotheek om advies.
Bijvoorbeeld: sommige zonnebrandcrèmes, parfums met bijvoorbeeld muskus of sandelhout, koolteer.
Wanneer moet u een arts raadplegen
Als u last heeft van verbranding die gepaard gaat met rillingen, blaren, misselijkheid en koorts en bij een zonnesteek is het raadzaam een arts te raadplegen.
Ook als u last heeft van een zonneallergie doet u er goed aan een huisarts te raadplegen.
Zie voor uitgebreide informatie over contactallergie de website: https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/contactallergie/
Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.