Algemeen Saneren bij (ernstig) astma

De was drogen en de luchtvochtigheid in je huis

Gepubliceerd: 18 okt 2024
nieuwsfoto

Vochtige lucht, zowel binnen- als buitenshuis, is een niet-allergische prikkel die astmaklachten kan verergeren. (Langdurige) blootstelling aan vochtige woonomstandigheden of schimmel in huis verhoogt het risico op het ontstaan van astma, verergering van astmaklachten, luchtwegklachten en luchtweginfecties. De luchtvochtigheid buiten is moeilijk te beïnvloeden, maar binnenshuis kun je de luchtvochtigheid met vaak kleine ingrepen naar beneden brengen. In de nieuwsbrief van juli 2024 stond al een artikel over vocht en schimmel in huis. Op onze website tref je tips aan over goede ventilatie en kun je het webinar Astma & leefomgeving terugkijken, eveneens vol met tips.

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40 en 60%. Ideaal is 45%. Huisstofmijten en schimmels kunnen goed groeien in een vochtige omgeving (boven de 60% relatieve luchtvochtigheid gemeten op een hygrometer). Daarom is het belangrijk de vochtproductie in huis te beperken. Je natte was is één van de factoren die de luchtvochtigheid in huis sterk kan beïnvloeden. Een wasmand vol natte was bevat namelijk ongeveer 2 tot 3 liter water.

Je was drogen in de herfst/winter 

In de zomer droog je makkelijk en snel je was buiten, als je daar de ruimte voor hebt. Maar nu de herfst weer zijn intrede heeft gedaan, verplaats je al snel je was weer naar binnen. Je brengt daarmee niet alleen een hoop vocht, maar ook wasmiddelluchtjes je huis binnen. Voor mensen met astma kunnen beiden prikkels zijn die de klachten verergeren. In dit artikel bespreken we veelgehoorde adviezen en geven we je tips over hoe je was te drogen zonder astmaklachten te verergeren.

Was buiten laten drogen

Het klinkt ideaal: net gewassen kleding op een rek in de tuin aan de lucht laten drogen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Integendeel: als je in een kleine flat woont, ben je blij als je een balkon hebt waar je het droogrek kan neerzetten. Als dat niet beschikbaar is, zul je jouw kleding binnen moeten drogen. En in de winter is het vaak te koud en nat buiten om je was daar te drogen. Je zult dus iets anders moeten bedenken…

Een wasdroger

Een oplossing kan het gebruiken van een wasdroger zijn. Het liefst met een afvoer naar buiten (als dit niet mogelijk is kan een condens droger een oplossing zijn, al geeft ook dat weer vocht in huis). Helaas heeft niet iedereen plaats voor het plaatsen van een wasdroger en natuurlijk spelen ook de kosten van aanschaf en elektriciteit hierin een rol.

Tip: heb je een wasdroger en staat deze in een aparte ruimte waar je ook de mogelijkheid hebt was op te hangen (bv aan de deuropening)? Draai dan eerst een was die je op hangers kan hangen (overhemden, jurken, broeken). Daarna draai je de was die je in de droger kan doen. Terwijl de droger draait, zal de kleding op de hangers mee gedroogd worden door de warme lucht die de droger uitstoot.

Drogen in huis zonder droger

Heb je geen droger, dan zul je op zoek moeten naar een plek in je huis om je was te drogen. Was bevat niet alleen veel vocht, maar kan ook erg sterk ruiken als het uit de wasmachine komt. Dit kan astmaklachten verergeren. Gebruik een wasmiddel zonder parfum en laat wasverzachter achterwege als je hier last van hebt.

 Tip: droog je was, indien mogelijk, in een afzonderlijke ruimte met raam waar niet geleefd wordt. Met het natte wasgoed, neemt de vochtigheid in deze kamer toe. Als dat vocht niet weg kan, hoopt het vocht zich op in de in de muren. Een ideale voedingsbodem voor schimmel…

Toch ontkom je er niet altijd aan om je was binnen te moeten drogen op een droogrek. Je wil die was dan het liefst zo snel mogelijk droog hebben, zodat je kunt luchten om de vochtigheid in huis weer te verminderen. Wij geven je graag tips hiervoor:

Hoe droogt je was binnen het snelst?

  • Centrifugeer de was op de hoogst mogelijke snelheid (1400 tot 1600 toeren).
  • Sla de kleding voor ophangen goed uit (zodat stof niet overlapt en sneller droogt).
  • Laat ruimte tussen de opgehangen kledingstukken.
  • Hang kleding op hangers, bijvoorbeeld aan de verwarmingspijpen (in oudere huizen heb je vaak dat de verwarmingsbuizen nog buiten de muur hangen).
  • Droog de was in een kamer waar de temperatuur rond de 20 graden is (liefst niet in slaap- of huiskamer, al heeft niet iedereen een extra kamer hiervoor). In een onverwarmde kamer kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.).
  • Is het buiten niet koud (rond de 20 graden), laat de was dan drogen met het raam open.
  • Indien het buiten kouder is dan 20 graden. Droog de was dan met de ramen dicht. Als de was droog is (als het mogelijk is), ventileer je de ruimte (dus raam open om het vocht af te voeren).
  • Plaats het wasrek met de kop naar het open raam, de luchtstroom kan zo ongehinderd de was bereiken.
  • Als er in de kamer een ventilatiesysteem is, schakel deze aan, of plaats een ventilator.
  • Heb je geen ramen of ventilatiesysteem, dan kan een ontvochtiger een idee zijn.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijks de gratis nieuwsbrief in je email ontvangen! Een nieuwsbrief vol wetenswaardigheden voor mensen met (ernstig) astma.